Sterke reaksjoner på fengslingen av opposisjonsledere i Venezuela

En plakat med bilde av opposisjonslederen Leopoldo Lopez er satt opp utenfor hjemmet hans i Caracas i Venezuela. Natt til tirsdag ble Lopez pågrepet og fengslet av sikkerhetstjenesten i landet. Foto: AP / NTB scanpix
En plakat med bilde av opposisjonslederen Leopoldo Lopez er satt opp utenfor hjemmet hans i Caracas i Venezuela. Natt til tirsdag ble Lopez pågrepet og fengslet av sikkerhetstjenesten i landet. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

FNs menneskerettssjef sier han er dypt bekymret etter at to opposisjonsledere i Venezuela ble hentet i sine hjem og fengslet. Også USA og EU reagerer sterkt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Leopoldo Lopez og Antonio Ledezma satt begge i husarrest, men nå hevder myndighetene at de har brutt vilkårene.

Tidlig tirsdag morgen ble de hentet av sikkerhetstjenesten. Ifølge en domstol er de to er fengslet fordi de skal ha forsøkt å flykte.

FNs høykommissær for menneskerettigheter, Zeid Ra'ad Al Hussein, reagerer sterkt.

– Jeg ber regjeringen om umiddelbart å løslate de som er pågrepet for å ha utøvd sin rett til å delta på fredelige sammenkomster og til å ytre seg, sier Al Hussein.

FNs generalsekretær António Guterres ba samme dag alle parter om å forsøke å finne en politisk løsning på konflikten. Han har så langt ikke ønsket å gripe inn i konflikten ved å sende FN-meglere til landet.

USAs utenriksdepartement uttrykker også dyp bekymring over den siste utviklingen i konflikten mellom den venstreorienterte lederen og opposisjonen. Departementet framholder at pågripelsene er enda et bevis for at president Nicolás Maduro er en autoritær leder som ikke er villig til å respektere grunnleggende menneskerettigheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– I gal retning

EUs utenrikssjef Federica Mogherini karakteriserer pågripelsene som et «klart steg i gal retning».

– Vi forventer mer informasjon fra venezuelanske myndigheter om deres situasjon, som er uklar, sier Mogherini.

Ifølge Leopoldos advokat Juan Carlos Gutierrez ble opposisjonslederen fraktet til militærfengselet Ramo Verde.

Antonio Ledezmas støttespillere har publisert en video på sosiale medier som angivelig viser politikeren bli brakt bort fra sitt hjem, mens en kvinne roper om hjelp.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– De tar Ledezma. Det er et diktatur, roper kvinnen.

Aktuelt: USA kaller Venezuelas president for diktator og straffer ham med sanksjoner

Oppfordret til boikott

Meldingen om at de to opposisjonslederne er pågrepet, kommer to dager etter valget på en grunnlovgivende forsamling. Forsamlingen får makt til å endre sentrale lover og oppløse nasjonalforsamlingen, der opposisjonen har hatt flertall siden 2015.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Maduro har også sagt at parlamentarikernes rettslige immunitet skal oppheves.

Maduro erklærte seier i valget, som ble boikottet av opposisjonen. Både Lopez og Ledezma hadde på sosiale medier oppfordret venezuelanere til å boikotte valget.

Aktuelt: USA straffer Maduro – frykt for mer vold i Venezuela

Maduro-kritikere

Lopez, som leder opposisjonspartiet Voluntad Popular, satt fra før av i husarrest. Bakgrunnen er at han i 2013 ble dømt til flere års fengsel for å ha oppfordret til vold i forbindelse med protester mot Nicolás Maduro.

Lopez ble sluppet ut av fengsel i juli for å sone resten av straffen i husarrest.

Også Ledezma satt fra før av i husarrest. Han ble pågrepet i 2015, anklaget for å ha støttet et angivelig kuppforsøk, ifølge BBC. Ledezma, som tidligere har vært borgermester i hovedstaden Caracas, har vært en framtredende kritiker av Maduro.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn: Blodig valg i Venezuela: – Steg mot diktatur

Fnyser av sanksjonstrussel

USA har fordømt valget på grunnlovsforsamlingen og innført nye sanksjoner mot regimet. Blant annet er alle verdier Maduro måtte ha i USA, frosset, mens Maduro selv blir stemplet som diktator.

Men det fnyser den venezuelanske presidenten av og omtaler sanksjonene som «amerikansk imperialisme».

– Kjør på, jeg er allerede blitt møtt med sanksjoner fordi jeg ikke følger ordre fra andre stater, uttalte han mandag.

Krisen i Venezuela:

* Venezuelas president Nicolás Maduro holdt søndag et omstridt valg på en grunnlovgivende forsamling.

* Forsamlingen får makt til å endre lover og vil i praksis kunne tilsidesette nasjonalforsamlingen, som opposisjonen har kontrollert siden valget i 2015.

* Opposisjonen boikottet valget, men ifølge valgkommisjonen deltok 41,5 prosent av de stemmeberettigede, og Maduro har erklært seier.

* Opposisjonen krever at Maduro går av og mener at hans politikk er årsak til den dype økonomiske krisen som preger landet. USA innførte mandag sanksjoner mot presidenten og stemplet ham som diktator.

* Venezuelas høyesterett vedtok i mars å gi seg selv lovgivende makt på bekostning av nasjonalforsamlingen, men omgjorde vedtaket som følge av massive protester.

* Protestene fortsatte, og siden april har rundt 120 personer mistet livet i opptøyer og sammenstøt. Flere tusen er såret eller pågrepet.

* Oljerike Venezuela sliter med skyhøy inflasjon, økende kriminalitet og arbeidsledighet og mangel på medisiner og andre basisvarer.

* Hittil i år har over 52.000 venezuelanere søkt asyl i utlandet, nesten dobbelt så mange som i hele fjor. Det antas at langt flere har forlatt landet, som har en befolkning på rundt 30 millioner.

(Kilder: NTB, AP, AFP)