Masserettssak i Tyrkia etter kuppforsøket

Tidligere sjef for det tyrkiske luftforsvaret, Akin Ozturk, blir geleidet inn i rettssalen av sikkerhetsstyrker. Han anklages for å ha ledet kuppforsøket i fjor sommer.
Tidligere sjef for det tyrkiske luftforsvaret, Akin Ozturk, blir geleidet inn i rettssalen av sikkerhetsstyrker. Han anklages for å ha ledet kuppforsøket i fjor sommer. Foto: Burhan Ozbilici / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyrkia har innledet den hittil største rettssaken etter kuppforsøket i fjor sommer. På tiltalebenken sitter nesten 500 personer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Noen av de tiltalte ble eskortert til rettssalen utenfor Ankara for åpent kamera, mens fremmøtte ropte skjellsord, kastet tau mot de tiltalte og krevde at de burde henges.

Enkelte forsøkte å gå til angrep ved å bryte seg gjennom politisperringene. 1.300 vakter var utplassert både i og utenfor rettsbygningen, ifølge det statlige nyhetsbyrået Anadolu.

De tiltalte er anklaget for å ha planlagt et militærkupp mot regjeringen fra flybasen Akinci nordvest for hovedstaden. Myndighetene mener basen var kuppmakernes hovedkvarter hvorfra det ble gitt ordre til jagerfly om å bombe nasjonalforsamlingen.

Holdt som gisler

Tyrkias forsvarssjef Hulusi Akar og flere andre militære ledere ble holdt fanget på flybasen under kuppforsøket i juli i fjor. 249 sivile liv gikk tapt, i tillegg til at om lag 30 kuppmakere mistet livet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Blant de i alt 486 tiltalte er en rekke generaler og jagerflypiloter. De anklages for blant annet drap, brudd på grunnloven og attentatforsøk mot presidenten, melder Anadolu.

Alle som blir kjent skyldige, er ventet å bli dømt til livsvarig fengsel. Dødsstraffen ble avskaffet i Tyrkia i 2004.

Les også: Turistene strømmer igjen til Tyrkia

Hovedtiltalt i USA

Tyrkias tidligere luftforsvarssjef, Akin Ozturk, anklages for å ha ledet kuppforsøket, mens mannen som hevdes å ha trukket i trådene, Fethullah Gülen, har fått status som hovedtiltalt. Han bor imidlertid i eksil i USA og er ikke til stede, men nekter for å ha noe med kuppforsøket å gjøre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyrkia har krevd å få ham utlevert, men amerikanske myndigheter har ikke kommet den tyrkiske regjeringen i møte.

I alt 461 av de tiltalte har sittet i varetekt. Sju er fortsatt er på flukt, mens resten er på frifot i påvente av dommen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Tysklands finansminister sammenligner Tyrkia med kommunistiske DDR

Luftfartssjef anklaget

Rettssalen er bygd for anledningen og ligger ved et fengsel utenfor hovedstaden Ankara.

Den tyrkiske regjeringen innførte unntakstilstand etter kuppforsøket, samtidig som den innledet en omfattende jakt på personer som anklages for å støtte Gülen og kuppforsøket.

Over 50.000 mennesker er pågrepet, og 110.000 andre er blitt sparket fra jobbene sine i offentlig sektor. Kritikere mener at Erdogan utnytter situasjonen til å bli kvitt alle politiske motstandere i statsapparatet.

Les også:

Trump og Erdogan knyttet vennskapsbånd til tross for USA-støtte i Syria

Wikipedia blokkert i Tyrkia

Studie: EUs Tyrkia-avtale undergraver asylretten

Tyrkia etter kuppforsøket:

* Kuppforsøket ble innledet av en fraksjon i det tyrkiske forsvaret 15. juli 2016. Kamper brøt ut i hovedstaden Ankara og i Istanbul. Men etter noen timer kunngjorde president Recep Tayyip Erdogan at kuppet var slått tilbake.

* I alt 249 mennesker ble drept.

* Erdogan har utpekt den muslimske predikanten Fethullah Gülen som hovedmann bak kuppforsøket. Gülen nekter for å ha hatt noe med kuppforsøket å gjøre. Han bor i eksil i USA, og Tyrkia krever ham utlevert.

* I etterkant av kuppforsøket har tyrkiske myndigheter pågrepet rundt 50.000 mennesker.

* Over 100.000 er blitt oppsagt eller permittert. Blant dem lærere, dommere, soldater og politimenn.