Polen trosser EU-ordre – fortsetter hogst av urskog

En bison kan skimtes bak trestammene ved nedhogde trær Bialowieza-skogen i Polen tidligere i år. Foto: Adam Bohdan / AP / NTB scanpix
En bison kan skimtes bak trestammene ved nedhogde trær Bialowieza-skogen i Polen tidligere i år. Foto: Adam Bohdan / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Polen vil fortsette å felle trær i Bialowieza-skogen på tross av EU-domstolens ordre om umiddelbar stans av hogsten i urskogen, lover landets miljøminister.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EU-domstolen beordret forrige uke umiddelbar stans i tømmerhogsten i en av Europas siste gjenværende urskoger.

Mandag sa miljøminister Jan Szyszko til pressen at virksomheten kommer til å fortsette mens regjeringen forbereder et svar som skal sendes til domstolen innen kommende fredag.

Den polske fjernsynsstasjonen TVN24 viste samtidig bilder av maskiner som felte trær i skogen. Greenpeaces polske talsmann bekrefter at hogsten fortsetter, om enn i noe lavere tempo.

EU mener det er fare for uopprettelig skade på urskogen, som ligger i grenseområdene mellom Polen og Hviterussland.

Det var EU-kommisjonen som brakte saken inn for EU-domstolen.

Bialowieza-skogen er en av de siste forholdsvis uberørte restene av de enorme skogene som en gang strakte seg over store deler av det europeiske lavlandet.

I april fikk Polen én måned på seg til å stanse den storstilte hogsten i skogen. Til tross for denne advarselen har Polen gått videre med hogstplanene.

I de polsk-hviterussiske grensetraktene lever det både europeisk bison, sumpskilpadder og et stort antall plantearter som har dødd ut andre steder. I Polen er deler av skogen i utgangspunktet vernet og erklært som et av UNESCOs verdensarvsteder.

Personvernpolicy