Tysk påtalemyndighet: Knivstikking i Hamburg trolig motivert av radikal islamisme

Tysk politi slo full terroralarm da en mann knivstakk og drepte én person og såret flere andre på et supermarked i Hamburg. Politiet jobber fortsatt med å avklare mannens motiv. Foto: AP / NTB scanpix
Tysk politi slo full terroralarm da en mann knivstakk og drepte én person og såret flere andre på et supermarked i Hamburg. Politiet jobber fortsatt med å avklare mannens motiv. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Gjerningsmannen var trolig motivert av radikal islamisme da han knivstakk kunder på et supermarked i Hamburg sist uke, opplyser tysk påtalemyndighet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En 50 år gammel mann ble drept og sju andre skadd, flere av dem alvorlig, i angrepet forrige fredag. Den antatte gjerningsmannen er en 26-årig fra De forente arabiske emirater. Han har i lengre tid bodd i Skandinavia og snakket flytende norsk, ifølge tysk påtalemyndighet.

Mandag opplyser den føderale påtalemyndigheten i Tyskland at de har overtatt etterforskningen på grunn av «sakens spesielle betydning».

– Det er tilsynelatende en radikal islamistisk bakgrunn for handlingen. Ifølge den pågående etterforskningen har den siktede radikalisert seg selv, heter det i uttalelsen mandag.

Den føderale påtalemyndigheten tilføyer at ingenting tyder på at 26-åringen, som er identifisert som Ahmad A., var medlem av noen ekstremistgruppe av typen IS.

Justisministeren i delstaten Hamburg uttalte i helgen at det er ting som tyder på at den siktede kan ha hatt et islamistisk motiv for angrepet, men samtidig ble det påpekt at han hadde psykiske problemer.

26-åringen er født i Emiratene og har palestinsk opprinnelse. Han ankom Tyskland i mars 2015 etter rå ha tilbrakt tid i Norge, Sverige og Spania. I 2016 ble asylsøknaden hans avslått i Tyskland, men han kunne ikke straks deporteres ettersom han manglet ID-papirer.

Sikkerhetsmyndighetene hadde flagget mannen for mulig radikalisering, men regnet ham ikke som noen umiddelbar trussel.

Personvernpolicy