Meny

Raoul Wallenbergs familie saksøker russisk sikkerhetstjeneste

Raoul Gustaf Wallenberg (født 4. august 1912 i Stockholm, død – trolig drept – 17. juli 1947 i Moskva). Foto: Wikimedia Commons.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Familien til den svenske diplomaten Raoul Wallenberg saksøker russisk sikkerhetstjeneste for å få se dokumenter som kan kaste lys over hans skjebne.

Wallenberg er blitt kalt «den svenske Oscar Schindler». Som diplomat ved den svenske ambassaden i Budapest under andre verdenskrig delte han ut tusenvis av nødpass, etablerte sikre hus og lyktes med å redde titusenvis av jøder fra nazistene.

Mysteriet om hva som skjedde med ham etter krigen er aldri blitt løst, men det er på det rene at han havnet i fengsel i Sovjetunionen.

– Wallenbergs slektninger leverte inn stevning til Mesjtsjanskij-domstolen i den russiske hovedstaden onsdag, sier deres advokat Ivan Pavlov. Han sier familien vil tvinge etterretningstjenesten FSB, KGBs etterfølger, til å gi dem tilgang til originaldokumentene om Wallenbergs skjebne.

Les også: Svenske myndigheter erklærer Wallenberg død

Han sier at familien har gjort en rekke forsøk på å få tilgang til arkivene, helt tilbake til Sovjet-tiden.

Kort tid etter at den røde armé inntok Budapest i 1945 ble Wallenberg tatt til fange og ført til Sovjetunionen, der han ble fengslet i det beryktede Ljublanka-fengslet.

Ifølge offisielle russiske meldinger døde Wallenberg i fengsel i 1947, men ingen dokumenter har noensinne bekreftet disse opplysningene. Rykter om at svensken var blitt observert innenfor det russiske fengselssystemet verserte helt fram til 1980-tallet og bidro til spekulasjoner om at han kunne være i live.

Wallenberg, som var født i 1912, ble erklært død av svenske myndigheter i 2016, over 70 år etter at han forsvant.

Populært