Senatet stemte for å gjenoppta debatt om helsereform

<p>Senator John McCain, som nylig fikk påvist en aggressiv form for hjernesvulst, returnerte tirsdag til Senatet og sikret republikanerne det nødvendige flertallet for å gjenoppta behandlingen av president Donald Trumps forslag til helsereform. Foto: AP / NTB scanpix.</p>
Senator John McCain, som nylig fikk påvist en aggressiv form for hjernesvulst, returnerte tirsdag til Senatet og sikret republikanerne det nødvendige flertallet for å gjenoppta behandlingen av president Donald Trumps forslag til helsereform. Foto: AP / NTB scanpix.

Senatet har vedtatt å gjenoppta behandlingen av Donald Trumps helsereform, som de tidligere har vendt tommelen ned for. Hva dette innebærer, er høyst uklart.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To republikanske senatorer brøt ut og stemte imot under Senatets votering tirsdag, men forslaget om å vurdere Trump-administrasjonens forslag til helsereform på nytt, fikk likevel det nødvendige flertall etter at visepresident Mike Pence benyttet sin dobbeltstemme.

Fakta om Obamacare og Trumps forsøk på å avskaffe den

• Helsereformen Patient Protection and Affordable Care Act, populært kalt Obamacare, ble vedtatt i Kongressen i 2010 og iverksatt fra 2014.

• Reformen gjør det obligatorisk for amerikanere å ha helseforsikring. Systemet er i hovedsak basert på at folk blir pålagt å tegne forsikring i et privat selskap.

• Motstanderne mener reformen er en innskrenkning av individets frihet. Et forsøk på å få loven kjent grunnlovsstridig ble avvist av høyesterett 25. juni 2012.

• President Donald Trump gikk til valg blant annet på å avvikle Obamacare.

• Etter innsettelsen fredag 20. januar signerte Donald Trump sin første presidentordre om å «minimere den økonomiske byrden» som følge av Obamacare, «i påvente av avskaffelse» av reformen.

• Det har imidlertid vært strid internt blant republikanerne om hva en ny helsereform skal omfatte.

• Med knappest mulig flertall vedtok Senatet tirsdag å gjenoppta debatten om ny helsereform.

(Kilde: NTB, Washington Post)

Vedtaket kan innebære at president Barack Obamas sju år gamle helsereform, kjent som Obamacare, blir avviklet, vel å merke om Kongressen greier å enes om et alternativ.

Trump-administrasjonens forslag til helsereform har møtt sterk motstand langt inn i Det republikanske partiet, og både det første og det andre utkastet er tidligere avvist i Kongressen.

Seier for Trump

For Trump er tirsdagens vedtak i Senatet likevel en seier, ettersom flere av senatorene som tidligere har sagt nei til hans forslag, stemte for å gi det en ny sjanse.

– Dette var et stort steg, sa Trump under en pressekonferanse kort tid etter avstemningen.

Les også: Full forvirring før Obamacare-avstemning

Trump takket senator John McCain (80) for seieren. McCain fikk nylig påvist en aggressiv form for kreftsvulst i hjernen, men stilte likevel opp under voteringen i Senatet.

– Takk for at du kom til Washington for en så viktig avstemning. Gratulerer til alle republikanere. Nå kan vi gi alle amerikanere et storartet helsetilbud, tvitret Trump da resultatet var klart.

Les også: 32 millioner amerikanere kan stå uten helseforsikring innen 2026

Store følger

Dersom Obamacare erstattes av Trumps siste utkast til reform, vil 22 millioner amerikanere kunne stå uten helseforsikring innen 2026, viser en beregning fra Kongressens budsjettkontor.

Dersom Senatet slår en strek over Obamacare uten at det er oppnådd enighet om en ny reform, vil 32 millioner kunne stå uten forsikring.

22 millioner amerikanere er i dag forsikret gjennom det såkalte Obamacare-markedet. De aller fleste andre, 155 millioner mennesker, har helseforsikring gjennom arbeidsgiver.

Personvernpolicy