Polens president legger ned veto mot omstridt rettsreform

Demonstranter protesterer mot rettsformen til den høyrepopulistiske regjeringen foran høyesterett i Warszawa.
Demonstranter protesterer mot rettsformen til den høyrepopulistiske regjeringen foran høyesterett i Warszawa. Foto: Alik Keplicz / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Polens president sier han vil legge ned veto mot to lover som kritikerne mener truer uavhengigheten til landets rettsvesen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lovforslagene fra regjeringen er begge godkjent av nasjonalforsamlingen. Det var kun Dudas godkjenning som manglet før rettsreformen ville kunne settes ut i livet.

Den høyrepopulistiske regjeringen har jobbet med reformen i lang tid, en reform den mener er nødvendig for at rettsvesenet skal være effektivt og rettferdig.

Duda er selv nært knyttet til regjeringspartiet PiS og har helt siden regjeringen ble innsatt i 2015, støttet dens politiske linje. Men mandag satte han for første gang foten ned.

Kunngjøringen kom før Duda skulle diskutere saken med ledere i rettsvesenet.

Les også: Demonstrasjoner i Polen for åttende dag på rad

Nei til to lover

Duda sier vil han legge ned veto mo to av de tre lovene som nasjonalforsamlingen nylig har godkjent. Den ene er loven som i realiteten ville brakt høyesterett under politisk kontroll, ved at nåværende høyesterettsdommere ble erstattet med dommere valgt av justisministeren, som også er riksadvokat.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dudas argument er at en riksadvokat ikke bør ha makt til å utnevne høyesterettsdommere.

De siste dagene har titusener av opposisjonstilhengere demonstrert mot reformen i et forsøk på å få Duda til å legge ned veto.

Kraftig EU-kritikk

President Andrzej Duda er selv jurist, og EU-president og Polens tidligere statsminister, Donald Tusk, har bedt ham gå i dialog om lovforslagene.

Hvis rettsreformen hadde blitt gjennomført, ville Polen risikert å miste stemmeretten i Det europeiske råd fordi EUs medlemsland i henhold til EU-traktaten er forpliktet til å beskytte domstolenes uavhengighet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Også utenriksminister Børge Brende (H) mener at reformen ville ha vært et brudd med grunnleggende rettsstatsprinsipper.

Store protester

Sent lørdag samlet tusenvis av mennesker seg i Warszawa, Krakow og andre byer for å oppfordre presidenten til ikke å godkjenne lovforslaget. Dudas godkjenning var det eneste som gjensto for at den nye loven ville blitt en realitet.

Demonstranter har også møtt opp ved boligen til lederen av det regjerende populistiske partiet PIS, Jaroslaw Kaczynski, og beskyldt ham for å være en diktator.

Fram til nå har dommerne blitt utnevnt av en uavhengig komité der flertallet er dommere, mens et mindretall er politikere.