Meny

Löfven bryter tausheten om IT-skandale

DIREKTE kl. 15: Löfven holder pressekonferanse i Stockholm. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sveriges statsminister Stefan Löfven er under hardt press fordi sensitive forsvarsopplysninger kan være på avveie. Mandag holder han pressekonferanse.

Sverige statsminister Stefan Löfven sier det var i januar i år han først ble informert om at sensitive opplysninger kunne være på avveie.

På en pressekonferanse mandag gjentok den svenske statsministeren at han anser det som har skjedd i det svenske transporttilsynet Transportstyrelsen som alvorlig.

– I strid med loven

– Jeg sa det i går, og jeg står ved det. Det er alvorlig, og det har skjedd i strid med loven og utsatt Sverige og svenske borgere for en risiko, sier Löfven.

Saken stammer fra våren 2015 da Transportstyrelsen overførte IT-driften til IBM. For at overføringen skulle skje raskt, ble det gjort flere unntak fra datasikkerhetsregler. Det førte til at sensitiv informasjon havnet i utlandet, ifølge Svenska Dagbladet.

Ledere i den borgerlige opposisjonen, samt Vänsterpartiet, har åpnet for mistillitsforslag mot en eller flere ministre i Löfvens sosialdemokratiske regjering. De krever blant annet en forklaring på hva slags sensitive opplysninger som kan ha kommet på avveie i forbindelse med outsourcingen.

Löfven sier mandag at outsourcingen av IT-driften skal granskes.

Kan felle regjeringen

Statsminister i Sverige Stefan Löfven har søndag uttalt seg for første gang om en IT-skandale i Sverige som kan felle regjeringen. Foto: NTB scanpix

Både Transportstyrelsens nye sjef, sjefen for sikkerhetspolitiet Säpo og den svenske forsvarssjefen skal delta på Löfvens pressekonferanse mandag ettermiddag. Transportstyrelsen har ansvar for kjøretøyregistre, også de militære.

At Löfven stiller med to svenske sikkerhetstopper på pressekonferansen, understreker sakens alvor, ifølge svenske medier.

Infrastrukturminister Anna Johansson deltar imidlertid ikke. Hun har uttalt at hun ikke fikk vite om skandalen før i januar i år, nesten to år etter at bruddene på datalovgivningen skjedde i et direktorat som hun har ansvaret for.

Pressekonferansen holdes etter at ledere i den borgerlige opposisjonen, samt Vänsterpartiet, har åpnet for mistillitsforslag mot en eller flere ministre i Löfvens sosialdemokratiske regjering.

Krever svar

Opposisjonen krever blant annet en forklaring på hva slags sensitive opplysninger som kan ha kommet på avveie i forbindelse med at lover for datahåndtering ble brutt da Transportstyrelsen outsourcet IT-driften til IBM våren 2015.

Blant annet har det svenske forsvaret vært bekymret for at opplysninger om svenske militærkjøretøy, som har vært registrert hos Transportstyrelsen, kan ha havnet på gale hender.

Saken er ikke blitt kjent for offentligheten før de siste ukene, og til nå har opposisjonen vært svært misfornøyd med informasjonen fra regjeringen.

Les også:   Löfven advarer Russland: – Det kommer til å gjøre veldig vondt

– Et havari

Søndag kveld uttalte Löfven seg for første gang om saken.

– Det er et havari som har skjedd i Transportstyrelsen. Regjeringen har derfor byttet ut ledelsen for direktoratet og sikret at berørte myndigheter har iverksatt tiltak for å begrense skadevirkningene, skrev Löfven i en kommentar, ifølge svenske medier.

Infrastrukturminister Anna Johansson har gitt sin tidligere statssekretær Erik Bromander skylden for at hun ikke ble informert før. Hun fastslår også at hennes kollega innenriksminister Anders Ygeman etter eget utsagn har visst om saken siden februar 2016. Dermed underkjenner hun internkommunikasjonen i regjeringen, fastslår TT.

– Jeg kan konstatere at jeg ikke er blitt informert, og det er selvfølgelig ille. Men først og fremst er det et havari i Transportstyrelsen, sier Johansson.

Ifølge svenske medier har også forsvarsminister Peter Hultqvist visst om saken siden mars 2016.

Les også:   Löfven: – Frustrerende at terrormistenkt 39-åring ikke ble utvist

Omstridt outsourcing

Saken stammer fra våren 2015 da Transportstyrelsen overførte IT-driften til IBM. For at overføringen skulle skje raskt, ble det gjort flere unntak fra datasikkerhetsregler. Det førte til at sensitiv informasjon havnet i utlandet, ifølge Svenska Dagbladet.

Kort tid etter reagerte internrevisjonen, og et halvt år senere ble det innledet en etterforskning.

I juli i år godtok Transportstyrelsens tidligere generaldirektør, Maria Ågren, en bot på 70.000 kroner for brudd på datalovgivningen, et halvt år etter at hun ble tvunget til å gå av uten at regjeringen opplyste hvorfor.

Regjeringens håndtering er klaget inn for kontroll- og konstitusjonskomiteen i Riksdagen av Kristdemokraterna.

Både Forsvarets radioanstalt (FEA), Säpo og det svenske forsvaret mener at myndighetenes data bør ligge på statlige servere i statlige datarom. Men flere offentlige myndigheter skal ha outsourcet driften av sine IT-tjenester.

I januar leverte Statens servicesenter en rapport til regjeringen der det ble advart mot sikkerhetsrisikoen ved outsourcing av IT-drift.

Les også:  Löfven svarer på Trumps kritikk: – Jeg ble overrasket

Populært