Meny

Kos-ordfører: Lite skader på infrastrukturen

En knust bil etter jordskjelvet på Kos natt til fredag. To mennesker ble drept, rundt 500 skadet. Foto: Petros Giannakouris / AP

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere hundre turister og fastboende på den greske øya Kos tilbrakte lørdagsnatta utendørs, etter at et kraftig jordskjelv rystet området natt til fredag.

To turister omkom og flere hundre mennesker ble skadd i skjelvet natt til fredag som førte til skader på det tyrkiske feriestedet Bodrum og greske Kos.

Natta etter skjelvet sov flere hundre personer utendørs i parker, olivenlunder eller i bilene sine på den greske ferieøya. NRK melder at man i Tyrkia har kjent flere etterskjelv natt til lørdag.

En av dem som sov ute, er 30 år gamle Panagiotis Bekali.

– Det var sprekker i huset, så vi gikk rett ut. Vi var redde for å være inne, så hele familien sov ute, sier han til nyhetsbyrået AP.

Skjelvet ble målt til en styrke på 6,7 og hadde sitt senter 10 kilometer under havbunnen i Egeerhavet, 16 kilometer øst for Kos og 10 kilometer sør for Bodrum, ifølge US Geological Survey.

Infrastruktur

Størst skader gjorde skjelvet i gamlebyen Kos på øya med samme navn. Lørdag har tjenestemenn og dykkere kontrollert havna i byen, ettersom den ble delvis ødelagt i skjelvet og har blitt erklært utrygg. Ordfører Giorgis Kyritsis sier det største problemet for infrastrukturen etter skjelvet, er skadene på hovedhavna.

Flere personer sov utendørs på Kos natt til lørdag. Foto: Petros Giannakouris / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Ferger omdirigeres lørdag til havna ved byen Kefalos sørvest på øya. Myndighetene opplyser at resten av Kos' infrastruktur, deriblant veinettet, for det meste er intakt.

– Livet på øya er på vei tilbake til normalt, sier Kyritsis.

På flyplassen meldes det om forsinkelser, med over 50 planlagte flygninger i løpet av lørdagen. Flere titalls fly har så langt landet, men reisende må likevel forvente forsinkelser.

Hoppet ut av vinduer

På Kos ble rundt 120 personer skadd i skjelvet. Om lag 360 personer ble skadd i Bodrum, flere av dem i det de hoppet ut av vinduer.

Tilstanden skal være kritisk for minst to av de skadde på Kos, og de er fløyet til sykehus i Aten og på Kreta.

Utenriksdepartementet opplyste fredag at de ikke hadde fått meldinger om skadde nordmenn i Tyrkia, mens et lite antall nordmenn ble skadd på Kos, en av dem alvorlig.

Les også: Nye norske charterturister på vei til jordskjelvrammede Kos

Populært