Meny

Omstridt lov klar for godkjenning i Polens overhus

Polske opposisjonstilhengere samlet seg torsdag kveld utenfor nasjonalforsamlingen i protest mot at de folkevalgte har vedtatt en lov som betyr at høyesterettsdommere skal utnevnes av politikere, ikke andre dommere. Foto: Czarek Sokolowski / AP / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den omstridte loven som betyr at polsk høyesterett kommer under regjeringens kontroll, er klar for godkjenning i nasjonalforsamlingens overhus.
Demonstranter tente lys foran presidentpalasset i Warsawa, i protest mot endringene i landets rettssystem. Scanpix / AFP PHOTO.

Avstemningen skal etter planen holdes fredag etter at en komité i overhuset ga lovendringen grønt lys sent torsdag kveld.

Komiteen behandlet saken samtidig som titusener av mennesker demonstrerte mot loven i Warszawa og en rekke andre byer.

Det er ventet at overhuset vil stemme ja til endringene som eksperter mener betyr at polsk rettsvesen mister sin uavhengighet.

Les også: Polen kan miste stemmeretten i EU

Senator Jan Rulewski kledde seg symbolsk i fangedrakt da han talte om Høyesterettsloven i senatet. Scanpix/EPA/Marcin Obara

Den nye loven innebærer at politikerne får makt til å utnevne nye dommere til høyesterett. Samtidig skal de nåværende dommerne fjernes, bortsett fra enkelte dommere som justisministeren i Polens høyrepopulistiske regjering har godkjent.

Fram til nå har dommerne blitt utnevnt av en uavhengig komité bestående av stort sett dommere, men også noen få politikere.

Les også: Brende: – Polen bryter med grunnleggende rettsstatsprinsipper

Loven må også godkjennes av president Andrzej Duda etter at den ble vedtatt av underhuset i Polens nasjonalforsamling torsdag.

Statsminister Beata Szydlo og regjeringspartiet PiS begynte å jobbe med reformen etter å ha kommet til makten i 2015. Målet er ifølge Szydlo å lage et system der domstolene fungerer godt og rettferdig slik at de tjener interessene til alle polakker.

Kritikere mener at loven bryter med prinsippet i vestlige demokratier om at rettsvesenet må være fritt for politisk kontroll for å kunne fungere som en uavhengig instans som kun forholder seg til lovverket.

Les også: Polen vil ha politisk styring over pengehjelp fra Norge

Populært