Meny

Frykter smitteeffekt fra Polen

Den polske regjeringen kan få full kontroll over Høyesterett: Tusenvis av polakker svarer med å ta til gatene og holder lys i prost. Her er demonstranter foran presidentpalasset i hovedstaden Warsawa på tirsdag. De ber presidenten avvise lovforslaget. Foto: Adam Chelstowski / AFP PHOTO / NTP Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den polske regjeringen vil ha full kontroll med dommere i Høyesterett: Et tilbakeslag for menneskerettighetene i Europa, advarer dommere.

– Det betyr i praksis at regjeringen kan nøytralisere høyesterett og få sterk politisk innflytelse over hvem som kan utnevnes og avsettes som høyesterettsdommere etter hva som tjener dem, sier Nils Asbjørn Engstad, president for CCJE, et rådgivende organ for Europarådet, til Dagsavisen.

Til tross for protester i gatene, advarsler fra opposisjon og trusler fra EU om sanksjoner:

I går kveld vedtok medlemmer av den polske nasjonalforsamlingens lovforslaget som gir regjeringen kontroll over landets høyesterett. 192 stemte imot, mens 23 avsto fra å stemme, ifølge NTB.

Pensjonere 83 dommere

Før sommerferien begynner i Polen ønsker regjeringspartiet å dra i land en justisreform: Regjeringspartiet Lov og rettferdighetspartiet foreslår at Polens 83 dommere i Høyesterett skal pensjoneres. Det skal skje uavhengig av alder, med unntak av dem som justisdepartementet selv ønsker å beholde.

Les også: Derfor blusser volden opp på ny

«Juli-kupp»

Kritikere omtaler det som et «juli-kupp» på det polske demokratiet, skriver nyhetsnettstedet EU Observer.

– De ønsker å få et lovforslag igjennom i løpet av et par uker, uten høringer, der regjeringen i praksis kan avsette høyesterettsdommere, sier Engstad.

Det fjerner prinsippet om uavhengige domstoler, som kan kontrollere myndighetene. Det truer igjen borgernes rettssikkerhet.

– Polen driver en nedbygging av rettsstaten, sier Engstad.

EU truer med sanksjoner

Det dramatiske lovforslaget kommer etter at den polske nasjonalforsamlingen i forrige uke sa ja til politisk kontroll over domstolsrådet, et tidligere uavhengig organ som utpeker dommere.

Det er «sjokkterapi» som det polske juridiske systemet nå gjennomgår, skriver EU Observer: EU omtaler lovforslagene som brudd med den polske grunnloven og mener det truer uavhengigheten til rettsvesenet.

Tusenvis av polakker har deltatt i demonstrasjoner, i hovedstaden Warszawa og i andre byer. Opposisjonen mener det populistiske regjeringspartiet orkestrerer et «kupp» som vil ødelegge den demokratiske maktdelingen.

EU truet onsdag med å aktivere artikkel 7 mot Polen. Det innebærer at medlemslandet vil kunne fratas stemmeretten i unionen, noe som er en dramatisk reaksjon fra EUs side. Artikkelen har aldri vært i bruk. Det regner som lite sannsynlig at det vil skje, skriver NTB.

EUs visepresident har varslet at EU-kommisjonen neste uke vil ta de første rettslige skrittene for å få stanset lovforslagene. Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland skrev tirsdag et brev til nasjonalforsamlingen i Polen, der han advarte de folkevalgte mot å vedta lovforslagene som han mener truer dommernes uavhengighet, skriver NTB.

Polens president Andrzej Duda, som må undertegne lovene for at de skal tre i kraft, har foreslått et kompromissforslag for å gjøre det vanskeligere for regjeringspartiet å få satt inn sine egne høyesterettsdommere uten støtte fra andre partier. Nasjonalforsamlingen skal nå ta en ekstra runde i behandlingen av deler av reformen. Polakker som demonstrerer i gatene mener presidenten må avvise lovforslaget. Statsminister Beate Szydlo holder fast på at reformene vil bli gjennomført.

Les også: Erdogans reise mot makten

– Svekker Europa

De kontroversielle lovendringene kommer like etter USAs president Donald Trumps besøk i Polen, som kritikere mente var USAs «velsignelse» av polske myndigheters merkelapp som et «illiberalt demokrati», skriver The Guardian.

– Frykter dere at utviklingen i Polen vil ha en smitteeffekt i Europa?

– Ja, vi har uttrykt bekymring over det. Hvis man ser på utviklingen Ungarn hadde i 2010, finnes det et lignende mønster for det som nå skjer i Polen, sier Engstad.

– Dette er en svekkelse for menneskerettigheter og rettsstaten i Europa at et av de store landene i hjertet av Europa har slått inn på en vei der de ikke respekterer rettsstaten. Det kan gi menneskerettighetene et svakere vern i Europa samlet sett, sier Engstad.

– Minner om Ungarn

Lov og rettferdighetspartiet i Polen viser likhetstrekk med utviklingen i Ungarn, mener den norske lederen for CCJE.

– Da jeg fulgte utviklingen i Ungarn i 2010, falt det meg ikke inn at Polen skulle komme til å få en lignende utvikling. Den polske regjeringen bruker også sitt politiske flertall til å gjennomføre raske endringer for grunnleggende samfunnsinstitusjoner, sier han.

Dette går inn i et større bilde i utviklingen i Europa, mener Engstad: I Tyrkia angriper også myndighetene rettsvesenets uavhengighet. Selv om Polen, Ungarn og Tyrkia er svært ulike land, er det samlet sett grunn til bekymring for rettsstaten og menneskerettighetenes kår i Europa, mener Engstad. CCJE utgir i november i år med en rapport om hvordan det står til med domstolenes uavhengighet og upartiskhet i Europa, på initiativ fra Europarådets generalsekretær.

Saken ble først publisert på dagsavisen.no.

Populært