FN: Aids tok livet av 1 million i 2016

Michel Sidibé, lederen for FNs aidsprogram (UNAIDS), la torsdag fram tall som viser at kampen mot hiv og aids nytter. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
Michel Sidibé, lederen for FNs aidsprogram (UNAIDS), la torsdag fram tall som viser at kampen mot hiv og aids nytter. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Om lag 1 million mennesker døde av aids i 2016, om lag halvparten så mange som døde av sykdommen da den herjet som verst i 2005, ifølge FN.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke bare er antall nye hiv-infeksjoner og antall aids-dødsfall nedadgående. Stadig flere smittede får dessuten medisiner som gjør at de ikke dør av den fryktede virussykdommen.

Tallene ble publisert torsdag i forkant av en forskningskonferanse om hiv og aids som åpner i Paris søndag ( IAS2017 ).

I fjor var det 36,7 millioner mennesker som levde med viruset som svekker immunsystemet og kan føre til aids. Av disse mottok 53 prosent medisiner som svekker viruset. Det er første gang over halvparten av verdens hivsmittede mottar slike medisiner.

Les også: Skulda for å ha starta hiv-epidemien - frikjent etter 30 år

Den mest positive utviklingen har skjedd i landene sør og øst i Afrika. Der har antall nye hiv-infeksjoner falt med 29 prosent siden 2010. Det betyr også at forventet levealder har økt med ti år det siste tiåret.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Idet vi får kontroll over epidemien, blir helsesituasjonen bedre og land blir sterkere, sier Michel Sidibe, sjefen for FNs egen organisasjon for bekjempelse av hiv og aids, UNAIDS.

Men han uttrykker samtidig bekymring for utviklingen i Øst-Europa og Sentral-Asia. Det er de eneste regionene i verden der antall hiv-infeksjoner og dødsfall forårsaket av aids stiger.

Det anslås at 42 prosentav infeksjonene i disse landene skyldes urene sprøyter som blir brukt for å injisere narkotika.

UNAIDS uttrykker også bekymring for situasjonen i Nord-Afrika og Midtøsten, der kun én av fem hivsmittede får bremsemedisiner.

Les også: Norge gir 2 milliarder til sykdomsbekjempelse