Meny

Rapport: Stadig mindre terror i verden

Nice i Frankrike ble rammet av et terrorangrep i juli i fjor, der 86 mennesker ble drept. Foto: Laurent Cipriani / AP

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For andre år på rad var det en nedgang i antallet terroraksjoner i fjor, og det var også færre som ble drept i slike aksjoner. 

Ifølge den årlige rapporten fra amerikansk UD om terrorisme i verden, var det al-Qaida og Taliban som sto bak de fleste terroraksjonene i 2016.

For andre år på rad var det imidlertid en nedgang, både i antallet terroraksjoner og i antallet mennesker som ble drept i slike aksjoner, viser rapporten.

Antallet terroraksjoner falt ifølge rapporten med 9 prosent fra 2015, mens antallet mennesker som ble drept i terroraksjoner falt med 13 prosent fra året før.

Blomsterhavet for ofrene etter bombeangrepet mot Manchester Arena i mai. Scanpix/AP Photo

Over halvparten av terroraksjonene i 2016 fant sted i Irak, Afghanistan, India, Pakistan og Filippinene, opplyser Justin Siberell som koordinerer det amerikanske utenriksdepartementets kamp mot terror.

I Irak, Somalia og Tyrkia ble flere drept i terroraksjoner i 2016 enn året før.

Les også: 53 prosent tror Norge vil rammes av terror

Voldelige islamister

Ifølge amerikansk UD hadde mange av fjorårets terroraksjoner sitt utspring i en voldelig, ekstrem gren av sunniislam, som ligger i krig med Vesten og sjiaislam.

Rapporten retter samtidig en anklagende pekefinger mot sjiamuslimske Iran, som anklages for å være den fremste «statlige sponsoren av terrorisme». Irans støtte til Hizbollah-bevegelsen i Libanon, som kriger på president Bashar al-Assads side i Syria, trekkes fram.

Rapporten anklager videre ledelsen i Teheran for å være uvillige til å stille ledende al-Qaida-medlemmer som sitter fengslet, for retten.

Den hevder også at Iran er transittland for penger og krigere fra al-Qaida, på vei til Syria og det sørlige Asia.

Les også: Terror vekket politisk glød

Utnytter konfliktsoner

Amerikansk UD spekulerer ikke i hvorfor antallet terroraksjoner har falt to år på rad, men viser til at den USA-ledede koalisjonen har hatt framgang i sin krigføring mot den ytterliggående islamistgruppa IS i Irak og Syria.

Blomster utenfor Finsbury Park-moskeen nord i London, der en bil kjørte ned flere fotgjengere 19. juni. Scanpix/AFP PHOTO

Rapporten medgir samtidig at IS-krigerne ikke forsvinner, men at de dukker opp andre steder og at terrortrusselen dermed øker der.

– Et annet særtrekk ved terrorlandskapet i 2016 – dette var en fortsettelse av det vi så i 2014 og 2015 – var at terrorgruppene etablerte trygge havner i konfliktsoner og områder uten fungerende styresett. Fra disse utvider de rekkevidden sin, sier Siberell.

IS tok i fjor blant annet kontroll over kystbyen Sirte i Libya, og IS-krigere har også søkt tilflukt i Somalia, Jemen, det nordøstlige Nigeria, på Sinaihalvøya, på grensa mellom Afghanistan og Pakistan og i visse deler av Filippinene, slår rapporten fast.

Les også: Slik snakker du med barn om terror

Populært