Meny

Trump sier han angrer på utnevnelsen av Sessions

President Donald Trump mener justisminister Jeff Sessions handlinger i forbindelse med Russland-granskningen har vært urettferdige. Foto: John Locher / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs president Donald Trump sier han angrer på å ha utnevnt Jeff Sessions til justisminister.

I et intervju med The New York Times i forbindelse med at han har sittet seks måneder som president, sier Trump at han aldri ville ha utnevnt Session dersom han hadde visst at han ville påberope seg inhabilitet og ikke lede Russland-granskingen.

USAs justisminister Jeff Sessions under et møte med «familiene til personer som har blitt drept av ulovlige innvandrere», i justisdepartementet i Washington 28. juni. Scanpix/EPA/JIM LO SCALZO

Trump betegner Sessions beslutning som svært urettferdig overfor presidenten. En rådgiver sier at kommentarene ikke er ment å presse ut Sessions, men i politiske miljøer i Washington er det snakk om «når» og ikke «hvis» Sessions går av.

– Sessions skulle aldri ha trådt til side på denne måten. Hvis han visste på forhånd at han ikke kunne ha det overordnede ansvaret for Russland-granskingen, skulle han fortalt meg det. Så ville jeg ha utnevnt en annen person, sier Trump.

Les også: Trump om Putin-møtet: Hva skal man gjøre? Ende i nevekamp?

Møter og atter møter

Sessions begrunnelse for å påberope seg inhabilitet, var at han hadde unnlatt å opplyse om møter med den russiske ambassadøren i Washington, en dreining i saken som førte til utnevnelsen av spesialetterforsker Robert Mueller. Denne granskingen har ligget som en mørk sky over Trump-administrasjonen helt fra starten av.

Sessions var en av Trumps mest solide støttespillere i fasen før han ble innsatt som president. Men en rådgiver til Trump sier at utfallet mot justisministeren i intervjuet gjenspeiler en frustrasjon som har vokst seg stadig større hos presidenten, og som han nå har luftet overfor allmennheten.

Sessions har vært nærmest usynlig i den nye administrasjonen. Russland-saken har utviklet seg til en politisk hengemyr som åpenbart svekker administrasjonens arbeidskapasitet og humør, men som Sessions har valgt å ikke ha noe med å gjøre. Sessions har tidligere tilbudt seg å gå av, men denne gang ventes det at Trump gladelig innvilger hans søknad.

Les også: USA-ekspert: – Helt usannsynlig at Trump ikke visste noe

Kushner denne gang

Seniorrådgiver i Det hvite hus og svigersønn til presidenten, Jared Kushner, forsøker å roe ned publikum ved åpningen av «teknologiuken» i Det hvite hus mandag 19. juni. Scanpix/AP.

En annen som har hatt møter med russiske kontakter, er Trumps svigersønn og seniorrådgiver Jared Kushner. Mandag tropper han opp i Senatets etterretningskomité for å forklare seg om sine samtaler med representanter for Russland, enten de nå er statsansatte eller «internasjonale konsulenter».

Møtet i komiteen blir bekreftet av Kushners advokat, Abbe Lowell.

– Kushner er innstilt på å samarbeide på frivillig basis, og han vil dele med komiteen alt han har av opplysninger i saken. Kushner setter pris på denne anledningen til å legge saken død, sier Lowell.

Opplysningen om dette møtet kommer samtidig med at Senatets justiskomité varsler at tidligere kampanjesjef Paul Manafort og Donald Trump Jr, president Trumps sønn, skal avgi forklaring i åpen sal onsdag. Det er særlig møter som ble holdt med russiske kontakter under valgkampen og i perioden mellom valget og innsettelsen, som komiteen er spesielt interessert i.

Les også: Sessions sier han anbefalte Trump å sparke Comey

Manafort

Paul Manafort var leder for Trumps valgkamp i den første fasen. Han er kjent som en lobbyist med til dels kontroversielle utenlandske kontakter. På kundelisten står navn som Ukrainias tidligere president Viktor Janukovitsj, diktatorene Ferdinand Marcos og Mobuto Sese Seko og geriljalederen Jonas Savimbi.

USAs president Donald Trump holder frem et verktøy under et møte med representanter for amerikanske bedrifter i Det hvite hus 19. juli 2017. Scanpix/EPA/MICHAEL REYNOLDS

Nå har New York Times dokumenter som skal vise Manaforts økonomiske krumspring via hemmeligholdte kontoer i banker på Kypros. Han var tungt inne i flere prosjekter i den russiskvennlige delen av Ukraina før han begynne å jobbe for Trump.

Manafort lå blant annet i strid med en russisk oligark som hevdet å ha 19 millioner dollar til gode fra et kabelfjernsynsprosjekt som mislyktes. Dokumentene viser også et nettverk av dekkselskaper som flyttet lån og innbetalinger seg imellom for å skjule de egentlige eiere og deres formue.

Les også: Trump anker innereiseforbud-kjennelse til Høyesterett

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært