Meny

EU truer Polen med «atomknappen»

EU-kommisjonens visepresident Frans Timmermans går svært kraftig ut mot domstolsreformene som Polen har satt i gang. Foto: Jean-christophe Bott / AP

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Polen kan i ytterste konsekvens miste stemmeretten i EU hvis landet går videre med sin kontroversielle domstolsreform. 

– Vi er kommet veldig nær aktivering av artikkel 7, advarer EU-kommisjonens visepresident Frans Timmermans.

Artikkel 7 i EU-traktaten kalles bare «atombomben» i EU. Aktivering av denne artikkelen betyr at et medlemsland kan fratas stemmeretten i unionen.

Grunnlaget er alvorlige og vedvarende brudd på de grunnleggende verdiene som EU-samarbeidet bygger på. Og det er nettopp det Polen er i ferd med å gjøre seg skyldig i, mener Timmermans. Han er spesielt bekymret for fire nye lovforslag, der ett allerede er vedtatt og tre andre er til behandling.

– Disse lovene utgjør en betydelig forverring av den systemiske trusselen mot lovstyret i Polen, sier Timmermans.

Les også:   EU tar nye rettslige skritt mot Ungarn

Varsler rettslige skritt

Visepresidenten varsler at EU-kommisjonen allerede neste uke vil ta de første rettslige skrittene for å få stanset lovforslagene.

Han ber Polen innstendig om å tenke seg om på nytt.

– Hver for seg vil lovene, hvis vedtatt, alvorlig undergrave domstolenes uavhengighet. Samlet vil de fjerne enhver rest av uavhengighet i rettsvesenet, sier Timmermans.

Domstolene vil komme under full politisk kontroll, mener han.

– Under disse reformene vil dommerne tjene på de politiske ledernes nåde.

Les også:  – 700 arbeidplasser kan bli borte

Kraftige protester

Også innad i Polen har domstolsreformen vakt sterke reaksjoner. Tusenvis av polakker har deltatt i demonstrasjoner, både i hovedstaden Warszawa og i andre byer.

Samtidig har opposisjonen gått kraftig ut og beskyldt det populistiske regjeringspartiet Pis for å orkestrere et «kupp» som vil ødelegge den demokratiske maktdelingen i landet.

Kjernen i reformen er lovendringer som i praksis vil gi politikere makt til å utnevne nye dommere til høyesterett. Samtidig skal de sittende dommerne fjernes, bortsett fra enkelte dommere som justisministeren selv har utnevnt.

De nye forslagene kommer etter en lignende reform av den polske grunnlovsdomstolen. Også denne er blitt sterkt kritisert for å undergrave rettsvesenets uavhengighet.

Nye runder

Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland skrev tirsdag et brev til nasjonalforsamlingen i Polen for å advare de folkevalgte mot å vedta lovforslagene. Også han mener dommernes uavhengighet er truet.

Samme dag grep Polens president Andrzej Duda inn. Han la fram et kompromissforslag for å gjøre det vanskeligere for regjeringspartiet Pis å få satt inn «sine egne» uten støtte fra andre partier i nasjonalforsamlingen. Nasjonalforsamlingen bestemte seg etter dette for å ta en ekstra runde i behandlingen av deler av reformen.

Truslene fra EU-kommisjonen, derimot, er så langt blitt ignorert av den polske regjeringen.

Det regnes også som svært usannsynlig at et forslag om å aktivere artikkel 7 i EU-traktaten kan bli vedtatt. Grunnen er at dette vil kreve enstemmighet blant medlemslandene i EU. Det antas at Ungarn vil gripe inn for å forhindre dette.

Artikkel 7 er så langt aldri tatt i bruk.

Populært