Meny

Ny runde med forhandlinger om brexit

Storbritannias brexitminister David Davis og EUs sjefforhandler Michel Barnier foran runde to i de formelle forhandlingene om Storbritannia uttreden av EU. Foto: Geert Vanden Wijngaert / AP / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EU og Storbritannia håper å komme dypt ned i brexit-materien i løpet av ukas forhandlingsrunde i Brussel. 

Mandag startet runde to i de formelle forhandlingene om Storbritannias sorti fra EU. Samtalene skal pågå fram til torsdag.

– Vi skal nå gå inn til sakens kjerne, sa EUs sjefforhandler Michel Barnier da han ønsket motparten velkommen ved EU-kommisjonens hovedkvarter i Brussel.

– For oss er det utrolig viktig at vi nå gjør framskritt. Vi må arbeide oss igjennom dette og identifisere både uenighet som må håndteres, og enighet som kan forsterkes, sa Storbritannias brexit-minister David Davis.

Forhandlingene startet med en kort samtalerunde i juni, men det er først nå forhandlerne virkelig ventes gå inn i substansen.

Les også: May vil la nordmenn bli etter brexit

I den første fasen av forhandlingene er det selve separasjonen som er hovedtema. Det betyr blant annet at forhandlerne skal diskutere rettighetene til EU-borgere i Storbritannia og briter i andre EU-land, Storbritannias bidrag til EUs budsjetter og grensa mellom Irland og Nord-Irland.

I spørsmålet om borgeres rettigheter er det spesielt uenighet om hvilken rolle EU-domstolen skal spille. Samtidig er avstanden stor i diskusjonene om hvor mye penger britene må legge på bordet før de trekker seg ut.

Les også: Blair: Reformer kan gjøre EU spiselig for britene

Davis ble imidlertid bare i Brussel i noen timer før han reiste tilbake til Storbritannia. Ifølge internasjonale nyhetsbyråer kommer han ikke tilbake før han skal ha et møte med Barnier på torsdag.

Torsdag ettermiddag er det ventet at de to sjefforhandlerne vil møte pressen for å gjøre opp status.

Les også:

Hammond: Britene skal betale EU-gjelden

Nå er forhandlingene om brexit i gang

Privatøkonomi
Populært