Meny

Irak avviser meldingene om at IS-lederen er drept

Irakisk etterretning avviser meldingene om at IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi er død og hevder at han befinner seg i Syria. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Irakisk etterretning avviser meldingene om at IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi er drept og hevder at han befinner seg i Syria. 

Abu Bakr al-Baghdadi

  • Leder for den ytterliggående islamistgruppa IS. Kaller seg «kalif» over verdens muslimer.
  • Skal være født 28. juli 1971 i Samarra i Irak under navnet Ibrahim al-Badri al-Samarrai.
  • Satt i amerikansk fangenskap under Irak-krigen.
  • Sluttet seg til opprørsgrupper og steg i gradene gjennom 2000-tallet.
  • Ble i 2010 leder for Den islamske staten i Irak (ISI), også kalt al-Qaida i Irak (AQI). Al-Qaida tok senere avstand fra dem på grunn av gruppas overdrevne voldsbruk.
  • Da ISI ekspanderte til Syria i 2013, tok den navnet ISIL (Den islamske staten i Irak og Levanten).
  • Da Baghdadi i juni 2014 i en tale i Nuri-moskeen i Mosul proklamerte opprettelsen av Den islamske staten (IS), erklærte han seg som «kalif Ibrahim».
  • Han ikke vært sett offentlig siden, og gjentatte ganger har det kommet ubekreftede meldinger om at han er drept.

(NTB)

– Overvåking viser at meldingene om hans død ikke stemmer, sier Abu Ali al-Basri, lederen for det irakiske innenriksdepartementets etterretningsavdeling til IraqiNews.com.

Ifølge Basri viser etterretningsinformasjon at Baghdadi befinner seg i Syria, men ikke i Raqqa.

Russland hevdet i forrige måned at IS-lederen trolig ble drept i et russisk flyangrep i Syria i slutten av mai, men har siden understreket at dette ikke har latt seg bekrefte.

Les også: SOHR hevder at IS-lederen er drept

Stillbilde fra IS' propagandavideo. Det som skal være IS' leder, Abu Bakr al-Baghdadi, i bønn i Mosul. Arkivfoto fra juli 2014. Scanpix/AFP PHOTO.

«Bekreftet informasjon»

I forrige uke hevdet Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) å ha mottatt «bekreftet informasjon» om at Abu Bakr al-Baghdadi var drept.

Den syriske eksilgruppa, som drives fra London, navnga ingen kilde til opplysningen om IS-lederens død, men viste til høytstående IS-kommandanter i Deir al-Zor-provinsen i Syria.

Medlemmer av de irakiske spesialstyrkene holder frem et IS-flagg de har funnet etter kampene i Mosul. Scanpix / AFP PHOTO.

Den irakiske TV-stasjonen Al Sumaria meldte også at IS-lederen var død og viste til «en lokal kilde» i Nineveh-provinsen i Irak.

Les også: – Jeg har skåret hodet av 50 IS-krigere

– Håper det er sant

Opplysningene om Baghdadis død er ikke bekreftet fra uavhengige kilder, og den USA-ledede koalisjonen mot IS har heller ikke kunnet gå god for opplysningene.

– Vi kan ikke bekrefte denne rapporten, men håper at det er sant, sier talsmannen oberst Ryan Dillon i en kommentar til opplysningene fra SOHR.

Les også: Abadi: Moskésprenging er en erkjennelse av nederlag

Dusør

USA har utlovet en dusør på 25 millioner dollar, nærmere 210 millioner kroner, for Baghdadi, som ikke har vært sett offentlig siden han proklamerte opprettelsen av et IS-kalifat i Syria og Irak i 2014.

I årene siden har det gjentatte ganger blitt hevdet at IS-lederen er drept, men uten at dette noen gang er bekreftet.

Les også: Derfor ødelegger IS verdensarv og historiske steder

Populært