Blair: Reformer kan gjøre EU spiselig for britene

Tidligere statsminister Tony Blair advarer mot følgene for Storbritannia av å forlate EU. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Tidligere statsminister Tony Blair advarer mot følgene for Storbritannia av å forlate EU. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Storbritannias tidligere statsminister Tony Blair sier EUs reformarbeid gjør at det fortsatt er en mulighet for at landet kan forbli medlem.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en artikkel som lørdag ble offentliggjort av hans Institute for Global Change, skriver Blair at det er helt nødvendig å stanse brexit for å unngå ytterligere økonomisk skade for Storbritannia.

Han skriver også at Storbritannia må opptre forsiktig i forhandlingene med EU siden det er tegn til at EU-lederne kan være villige til å møtes på midten, særlig når det gjelder innvandring.

Blair har etter artikkelen blitt intervjuet av BBC. Den tidligere statsministeren sier han ikke vil legge fram noen detaljer fra møter som han selv har hatt med EU-tjenestemenn angående brexit, men slår fast at han uttaler seg på reelt grunnlag og at det ikke dreier seg om et innfall.

EU-reformer

Blair sier til BBC at EU-ledere er ventet å diskutere reformer som kan gjøre brexit-prosessen enklere for Storbritannia og på den måten beholde landet i det han kaller en «ytre påvirkningssirkel».

– Europa er nå i ferd med å se nærmere på sitt eget reformprogram. De kommer til å ha en indre sirkel i EU som vil utgjøre eurosonen, og en ytre sirkel. De kommer til å gjennomføre reformer som jeg mener vil gjøre det langt mer komfortabelt for Storbritannia å tilhøre den ytre sirkelen, sier Blair.

Ødelagt økonomi

Til Sky News sier Blair at det er stadig flere tegn på hvor skadelig brexit er for landet, med svekket økonomisk vekst og kraftig svekkelse av pundet siden folkeavstemningen i juni fjor.

– Dette forårsaker oss reelle ødeleggelser. Uten tvil. Jeg mener det er tvingende nødvendig å hindre dette fra å skje, sier Blair til Sky News.

Blair var statsminister fram til 2007, og hans innspill i britisk politikk er nesten alltid omstridt. Han vant valget tre ganger på rad for Labour, men mange er ikke villig til å tilgi ham for å ha dratt Storbritannia inn i Irak-krigen.

Personvernpolicy