Meny

Kina raser mot Liu-kritikk fra USA, Tyskland, Frankrike og FN

En kvinne legger ned blomster ved et bilde av Liu Xiaobo i Hongkong fredag. Foto: AP/NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen i Kina protesterer mot USA, Tyskland, Frankrike og FN etter å ha fått kritikk for behandlingen av fredsprisvinneren Liu Xiaobo.

En talsmann for utenriksdepartementet i Beijing, Geng Shuang, sa fredag at Kina formelt har protestert mot flere land samt FNs høykommissær for menneskerettigheter. Blant landene er USA, Tyskland og Frankrike. Utenriksdepartementet i Oslo ønsker overfor NTB ikke å kommentere om Norge har mottatt formell protest fra Kina.

Begrunnelsen for at flere land har mottatt formell protest er at de har kommet med «uansvarlige kommentarer» i forbindelse med Lius død torsdag.

Både USA og Tyskland ba Kina la demokratiforkjemperen få reise til utlandet for å få kreftbehandling. Kinesiske myndigheter mente Liu var for syk til å tåle reisen.

Liu, som ble dømt til elleve års fengsel i 2009, fikk i stedet behandling på et sykehus i den kinesiske byen Shenyang.

Skrøt av Kinas president

Tross oppfordringene om å la Liu få reise ut av Kina, unnlot Donald Trump og Frankrikes president Emmanuel Macron å nevne Liu da de holdt en felles pressekonferanse i Paris torsdag.

I stedet brukte de anledningen, få timer etter at Liu døde, til å skryte av Kinas president Xi Jinping.

– En stor leder. Han er en svært talentfull mann. Han elsker Kina, det kan jeg fortelle dere, sa Trump.

Macron sa at hans første kontakt med Xi har vært «ekstremt fruktbar og positiv».

– Blasfemi mot fredsprisen

Først noen timer etter dette kom Det hvite hus med en skriftlig uttalelse om Liu. Her sto det at Trump var svært trist etter å ha fått vite at den politiske fangen Liu Xiaobo var død.

Macron beskrev Liu som en frihetsforkjemper i en Twitter-melding hvor han også skrev at han hans tanker går til Lius familie.

Til tross for at Liu ikke ble nevnt på pressekonferansen i Paris, er Kina altså likevel misfornøyd med hvordan USA og Frankrike har opptrådt i saken. Talsmannen Geng Shuang kom fredag også med skarp kritikk av beslutningen om å tildele Liu Nobels fredspris i 2010.

– Å gi prisen til en slik person strider mot formålet med denne prisen. Det er blasfemi mot prisen, hevdet talsmannen.

Svar fra Jagland

I en Twitter-melding kort tid senere skrev Thorbjørn Jagland, som ledet Nobelkomiteen i 2010, at kampen for menneskerettigheter er fredsskapende arbeid.

– Det er derfor komiteen jeg ledet, ga Liu Xiaobo fredsprisen, skrev Jagland.

Regjeringen i Kina reagerte sterkt da Liu ble tildelt fredsprisen, og forholdet mellom Kina og Norge var dårlig helt fram til i fjor. Da undertegnet regjeringen til Erna Solberg (H) en avtale hvor de lovet å ikke undergrave Kinas såkalte kjerneinteresser.

Etter dette har det igjen vært kontakt mellom landene på ministernivå, og Solberg besøkte Kina i april i år.

Regjeringen har sagt lite om Liu etter at det ble kjent at han var kreftsyk. I en uttalelse torsdag sa Solberg at hun var i stor sorg etter å ha mottatt beskjeden om Lius bortgang.

Les også:  Regjeringen i hardt vært etter Lius død: – Tilgi dem ikke

Populært