Meny

EU tar nye rettslige skritt mot Ungarn

Ungarns statsminister Viktor Orbán trues med rettssak om to lover som regjeringen hans har fått igjennom i nasjonalforsamlingen de siste månedene. EU-kommisjonen mener lovene strider mot EUs lovgivning. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EU-kommisjonen truer med å trekke Ungarn for EU-domstolen for å få stanset en kontroversiell ny lov om finansiering av organisasjoner. 

EU-kommisjonen sendte onsdag en formell advarsel til Ungarn. Det er første skritt på veien mot et rettsoppgjør om saken.

Konflikten gjelder en ny ungarsk lov som sier at en organisasjon som mottar mer enn 24.000 euro i året i støtte fra utlandet, må registrere seg som "utenlandsstøttet". Summen tilsvarer om lag 225.000 norske kroner. Brudd på loven kan føre til nedleggelse.

Norge har reagert kraftig på loven og kalt den en trussel mot organisasjonslivet og demokratiet i Ungarn.

Les også: Rettssak i Ungarn etter at 71 mennesker ble kvalt i lastebil

I dialog

EU-kommisjonen har nå sett nøye på loven og konkludert med at den er uforenlig med EUs lovgivning, sier EU-kommisjonens visepresident Frans Timmermans.

– Vi forventer at den ungarske regjeringen vil gå i dialog med oss for å løse denne saken så raskt som mulig, sier han.

Kommisjonen mener loven krenker grunnleggende rettigheter som forsamlingsfriheten og privatlivets fred. I tillegg legger den en "urettmessig og uproporsjonal" begrensning på den frie flyten av kapital i det indre marked.

Ungarn får nå én måned på seg til å svare på advarselen fra EU.

Les også: Ungarsk lov vekker bekymring i Norge

En måned på seg

Kommisjonen har samtidig bestemt seg for å ta et nytt skritt på veien mot et rettslig oppgjør om en ny lov om høyere utdanning i Ungarn. Kritiske røster ser på loven som et direkte forsøk på å få stengt prestisjetunge Central European University (CEU).

Også her får Ungarn nå én måned på seg til å svare.

– Hvis svaret ikke er tilfredsstillende, kan Kommisjonen bestemme seg for å gå til domstolen, sier Timmermans.

Populært