Meny

Trump om Russland-skandalen:

«Min sønn Donald gjorde en god jobb»

Tirsdag kom president Donald Trump med en uttalse om Russland-skandalen. Onsdag kommenterte han saken på Twitter. Se video i vinduet over.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«(...) Han var åpen, transparent og uskyldig» tvitrer USAs president etter at sønnen la ut eposter flere mener dokumenterer at lederskapet i Trump-valgkampen aktivt søkte samarbeid med russiske myndigheter.

Donald Trump junior, sønnen til USAs president, mottok 3. juni 2016 en epost om «potensielt skadelig» informasjon om Hillary Clinton. I eposten hevdes det at russiske myndigheter har informasjon som kan være skadelig for Clinton, blant annet om hennes egne forbindelser til Russland. Tilbudet er del av «Russland og landets regjerings støtte til Trump», ifølge eposten den britiske musikkpublisisten sendte Trump junior i fjor sommer.

«Hvis dette er det du sier, elsker jeg det», svarer Donald Trump junior.

Goldstone tilbyr å arrangere et møte om saken med en advokat tilknyttet den russiske regjeringen.

9. juni møtte Trump junior den russiske advokaten Natalja Veselnitskaja i Trump Tower i New York. Svigersønnen til Trump senior, Jared Kushner, og den daværende sjefen for Trumps valgkamp, Paul Manafort, deltok også på møtet.

Slik kommenterer president Donald Trump (sr.) saken ved oppstandelse tidlig en onsdag morgen (lokal tid). Han tilføyer for sikkerhets skyld et spark til media:

I et intervju tirsdag kveld sa Donald Trumps eldste sønn at det «ikke var noe å fortelle om fra møtet» med den russiske advokaten i juni i fjor.

– Det var 20 bortkastede minutter. Det var synd, sa Trump jr. til Fox News.

– For meg var dette research av vår motstander. De hadde noe, kanskje konkret bevis på alle historiene jeg har hørt om, så jeg ville høre om det. Men det førte ingensteds, og det var tydelig at det ikke var det møtet handlet om, fortalte Trump jr., som også sa i intervjuet at han «ikke ante hvem det var han skulle møte».

Les også: USA-ekspert: – Helt usannsynlig at Trump ikke visste noe

Her kan du se utdrag fra tv-intervjuet med Trump junior tirsdag kveld:

Gikk det av noen varselklokker når du leste dette om den russiske regjeringen eller at Russland støttet din far?» spør Fox-reporteren.

Den russiske advokaten Natalia Veselnitskaja. Scanpix/ AFP PHOTO.

– For å være helt ærlig vet jeg ikke. Jeg tror ... dette var grunnleggende informasjon som kanskje skulle være der. Jeg kjenner ikke disse folka godt nok til å vite om en talentspeider fra Miss Universe hadde denne formen for (...) Jeg vet ikke om mine varselklokker eller antenner kom opp, fordi det var ikke et så stort tema som det har blitt gjort til de siste ni månedene, svarte Trump junior.

Tirsdag kveld uttalte advokaten, Veselnitskaja, at hun ikke kunne hatt informasjon om Clinton. Advokaten sier videre at hun ikke representerer russiske myndigheter, kun seg selv.

Trump junior tok selv et blad fra farens PR-manual da han la den omtalte epost-korrespondansen ut på Twitter i går:

Andre eksperter ser mer alvorlig på dokumentasjonen over:

«En sjokkerende innrømmelse av planlegging av en forbrytelse» (criminal conspiracy er et amerikansk juridisk begrep, journ.anm), sier viserektor ved Cornell Law School, Jens David Ohlin, til Washington Post; «Den videre samtalen vil nå dreie seg om [Trump senior] var personlig innblandet eller ei. Men spørsmålet om hvorvidt Trump-valgkampen var innblandet later til å være avgjort. Svaret er ja.»

«Dette er 'den rykende pistol' i spørsmålet om sammensvergelse (collusion)», sier den tidligere føderale advokaten (U.S. attorney ) og jussprofessor ved Georgetown Paul Butler til CNBC.

Les også: Trump jr: «Fortalte ikke far om møtet»

Fra musikkpublisist med bånd til Russland

Publisisten Rob Goldstone i Moskva 5. november 2013. Scanpix/REUTERS.

Den første eposten til Trump jr. ble sendt av Rob Goldstone, en britisk musikkpublisist med forbindelser til musikeren Emin Agalarov og hans far, den russisk-aserbajdsjanske forretningsmannen Aras Agalarov. Aras Agalarov har tidligere arrangert en missekonkurranse i Moskva i samarbeid med Donald Trump, som også har hatt en kort opptreden i en av Emin Agalarovs musikkvideoer.

Demokratenes leder i etterretningskomiteen, Adam Schiff, mener epostutvekslingen til Donald Trumps sønn beviser at Russland ga informasjon til Trump-kampanjen.

Les også: Trump: – Vil ikke gå i detalj om innblandingen i det amerikanske valget

«Kanal fra fiendtlig stat»

Schiff vil nå at Donald Trump jr. skal vitne for komiteen og besvare spørsmål om møtet med den russiske advokaten i juni 2016.

«Epostutvekslingen viser tydelig at Trump Jr. forsto at han gikk til møtet som en måte å kanalisere informasjon direkte fra regjeringen til en fiendtlig stat til farens valgkamp», skriver Washington Post i en kommentar.

«Det er det mest konkrete bevis til dags dato for at toppledelsen blant Trumps valgkamprådgivere var ivrige etter russisk bistand».

Les også: Trump går tilbake på forslag om samarbeid med Russland om IT-sikkerhet

«Klareste bevis»

«Epostene gir det klareste bevis hittil for at ledere i Trump-valgkampen omfavnet Russland for å vinne valget, et spørsmål som har hengt som en mørk sky over Trumps presidentperiode og ført til flere granskinger», skriver nyhetsbyrået Reuters.

Både det amerikanske justisdepartementet og Kongressen har igangsatt etterforskninger av den påståtte russiske innblandingen ved valget i november, samt eventuelt samarbeid med Trump-kampanjen.

Russiske myndigheter avviser en slik innblanding. 

Øvrige kilder: NTB.

Populært