Meny

FN: Snart ulevelig på Gazastripen

Gazastripen blir stadig mer ulevelig, slår FN fast i en ny rapport. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forholdene for palestinerne på Gazastripen er i ferd med å bli ulevelige som følge av den israelske blokaden, slår FN fast.
Israel har gjennomført tre store militæroffensiver mot Gazastripen det siste tiåret, som kostet tusenvis av mennesker livet og forårsaket store ødeleggelser. Foto: Nils-Inge Kruhaug / NTB scanpix

Gazastripen

  • Gazastripen er på størrelse med Hamar kommune og hjem for om lag 2 millioner palestinere.
  • Området ble okkupert av Israel under seksdagerskrigen i 1967, men gitt tilbake til palestinerne i 2005. Israel kontrollerer fortsatt grensene, luftrommet og kysten utenfor.
  • I 2006 vant Hamas valget i de palestinske områdene, men fikk ikke kontroll over de Fatah-kontrollerte sikkerhetsstyrkene på Gazastripen.
  • I 2007 kom det til væpnet strid som endte med at Hamas jaget de palestinske sikkerhetsstyrkene ut av enklaven.
  • Palestinernes president, Fatah-leder Mahmoud Abbas, oppløste den Hamas-dominerte regjeringen, men Hamas fortsetter å styre på Gazastripen.
  • Israel har innført en streng blokade av området, og militante palestinske grupper har svart med å skyte tusenvis av hjemmelagde raketter mot det sørlige Israel.
  • Israel har det siste tiåret gjennomført tre store militæroffensiver mot enklaven, som har kostet tusenvis av palestinere livet og forårsaket store materielle ødeleggelser.
  • Enklaven er nå uten elektrisitet opp mot 22 timer i døgnet, 95 prosent av vannet er udrikkelig og offentlige tjenester blir stadig dårligere.
  • Arbeidsledigheten er på rundt 50 prosent, og 80 prosent av innbyggerne er avhengige av matvarehjelp utenfra.

(NTB)

Forholdene for de 2 millioner palestinerne på Gazastripen blir stadig verre, og utviklingen går raskere enn tidligere fryktet, konstaterer FNs nødhjelpskoordinator i de palestinske områdene, Robert Piper.

I 2012 advarte FN om at Gazastripen kunne bli "ulevelig" innen 2020, dersom den israelske blokaden ikke ble opphevet.

– Det går faktisk raskere enn vi spådde, slår Piper fast i en ny rapport.

I gal retning

95 prosent av ferskvannet på Gazastripen er nå udrikkelig, enklaven har kun elektrisitet et par timer i døgnet, tonnevis med urenset kloakk pumpes daglig ut i Middelhavet, helsetilbudet blir stadig dårligere og arbeidsledigheten blant ungdommer er oppe på 60 prosent, går det fram av FN-rapporten.

– Alle indikatorer går i gal retning, konstaterer Piper.

– For de fleste av oss ville grensen for ulevelig alt være passert, men på en eller annen måte holder gazaboerne ut, sier han.

Les også: Gazas innbyggere i stummende mørke

Fratatt regjeringsmakten

Hamas vant valget i de palestinske områdene i 2006, men ble året etter fratatt regjeringsmakten av palestinernes president Mahmoud Abbas og har siden måttet nøye seg med å styre på Gazastripen.

Forsøk på forsoning mellom Abba' og hans Fatah-parti, som styrer på Vestbredden, og Hamas på Gazastripen, har ikke lykkes.

Israel innførte sin strenge blokade av Gazastripen i 2007 og har gjennomført tre store militæroffensiver mot enklaven siden. Israelske myndigheter avgjør hvem og hvilke varer som slipper inn og ut og kontrollerer også farvannet utenfor og luftrommet over enklaven.

Den Abbas-ledede selvstyremyndigheten på Vestbredden har de siste månedene økt presset på Hamas, blant annet ved å nekte å betale for elektrisitet som tidligere har kommet fra Israel.

Les også: Abbas tvinger gjennom pensjon for tusenvis av palestinere

Rammer sivilbefolkningen

Abbas har også kuttet utbetalingene til 40.000 offentlig ansatte på Gazastripen, som det siste tiåret har fått lønn mot at de ikke gikk på jobb og bisto Hamas med å styre området.

Piper mener Abbas er i sin fulle rett til å legge press på Hamas, men kritiserer i rapporten "Gaza–Ten Years Later" noen av tiltakene.

Kuttet i strømleveransen og antallet tillatelser for syke til å forlate enklaven for å få behandling andre steder er blant tiltakene som grenser til kollektiv avstraffelse, mener han.

– Slike tiltak er uakseptable, slår Piper fast.

Les også: Minst tre mål på Gaza truffet i israelsk luftangrep

Populært