G20-demonstranter avsluttet med sang og dans

Det meldes om roligere tilstander i Hamburg lørdag. Foto: Michael Probst / AP / NTB scanpix
Det meldes om roligere tilstander i Hamburg lørdag. Foto: Michael Probst / AP / NTB scanpix

Til tross for basketak mellom små grupper svartkledde demonstranter og tysk politi, gikk den siste protesten mot G20-toppmøtet stort sett fredelig for seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lørdag ble G20-toppmøtet i den tyske byen Hamburg avsluttet, etter at landene kom til enighet om en slutterklæring. Det to dager lange møtet ble preget av en rekke demonstrasjoner, hvor de første startet allerede torsdag.

På møtets siste dag møtte mer enn 50.000 personer opp for en demonstrasjon kalt «G20 – ikke velkommen». Ifølge en av arrangørene bak demonstrasjonene deltok over 78.000 personer, på det som var den største markeringen som var planlagt mot G20-møtet. Arrangørene sa på forhånd at den skulle være familiebegivenhet.

Med musikk og kamprop var det flere av de oppmøtte som lørdag sang og danset seg gjennom Hamburgs gater, ifølge nyhetsbyrået AP.

France 24 skriver at en liten gruppe demonstranter, hvorav noen av dem hadde dekket til ansiktet, sparket politiet før de løp sin vei. Politiet brukte i noen tilfeller vannkanoner, men like før klokka 18 norsk tid hadde de fleste av demonstrantene forlatt sentrum.

Ifølge avisa Frankfurter Rundschau sier politiet i Hamburg at det er fredeligere i byen lørdag kveld, og politibetjenter melder om god stemning i sentrum.

Opptøyer

Siden torsdag kveld har flere tusen personer deltatt i ulike demonstrasjoner mot toppmøtet. Den første kvelden ble det brukt vannkanoner og tåregass mot en liten gruppe oppmøtte, da nærmere 13.000 personer demonstrerte mot toppmøtet.

Demonstranter rundt et bål i sentrum av Hamburg natt til lørdag. Foto: Michael Probst / AP / NTB scanpix
Demonstranter rundt et bål i sentrum av Hamburg natt til lørdag. Foto: Michael Probst / AP / NTB scanpix

Minst 213 politifolk ble skadd under opptøyene i forbindelse med enkelte av markeringene, og minst 265 demonstranter er pågrepet.

En talsmann for politiet kunngjorde tallet på skadde og pågrepne på en pressekonferanse lørdag morgen. De fleste av politifolkene er lettere skadd. Tallet på pågrepne gjelder helt tilbake til 22. juni, da de første urolighetene i forbindelse med toppmøtet fant sted.

Tysklands statsminister Angela Merkel har vært vert for toppmøtet. Hun avsluttet siste dag med en hyllest til politiet.

– Jeg fordømmer sterkt den volden og skruppelløse brutaliteten som er vist. Det finnes ingen unnskyldning overhodet for plyndring, ildspåsettelse og for brutale angrep på politifolk. De som handler slik, er ikke interessert i å ytre politisk kritikk eller stå opp for mennesker på denne planeten. Folk som oppfører seg slik, kan ikke kalles demokrater, sa Merkel.

Les også: G20 vedtok slutterklæring i Trumps ånd

Opprydning

Opprydning var lørdag morgen i gang over hele byen etter en natt med ukontrollert kaos og vold. Flere supermarkeder og butikker ble plyndret, og en lang rekke biler og søppelkonteinere ble satt i brann av maskerte, svartkledde demonstranter.

Mange steder sto flammene høyt til værs der demonstranter hadde tent på bål bygd av søppelkasser og sykler midt i veien. Gatene var overstrødd med glasskår fra knuste butikkvinduer.

Hamburgs polititalsmann Timo Zill sier at byens politi aldri har sett maken til det nivået av hat og vold som de har opplevd de siste dagene.

Samtidig tok lederen for BlackBloc-demonstrantene, Andreas Blechschmidt, avstand fra volden som utspilte seg under demonstrasjonene siden torsdag.

De fleste demonstrantene har uttrykt sin protest mot G20 på fredelig vis. I demonstrasjonstogene har de krevd rask innsats mot klimaendringer og en løsning på flyktningkrisen.

Demonstranter i Hamburg lørdag. Foto: Matthias Schrader / AP / NTB scanpix
Demonstranter i Hamburg lørdag. Foto: Matthias Schrader / AP / NTB scanpix

Les også:

Vandaler har herjet i Hamburg under G20-møtet: 200 politifolk skadet

Norge hardt rammet av uroen i Hamburg

Solberg berømmer Merkels balansekunst på G20

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy