Ungarske jøder ber regjeringen stoppe kampanje mot George Soros

MOT SOROS: På trikkeholdeplassen står en av mange plakater satt opp av den ungarske regjeringen. Budskapet er at den ungarskfødte spekulanten George Soros ikke skal bli den som «ler sist» - etter at 99 prosent i en rundspørring sa nei til ulovlig innvandring.
MOT SOROS: På trikkeholdeplassen står en av mange plakater satt opp av den ungarske regjeringen. Budskapet er at den ungarskfødte spekulanten George Soros ikke skal bli den som «ler sist» - etter at 99 prosent i en rundspørring sa nei til ulovlig innvandring. Foto: Staff / Reuters/NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ærede statsminister! Vær snill å stoppe regjeringens kampanje mot George Soros, skriver lederen for de ungarske jødenes trossamfunn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den ungarsk-amerikanske spekulanten George Soros, som støtter en rekke frivillige organisasjoner i flere EU-land og argumenterer for innvandring til Europa, provoserer den ungarske regjeringen.

Nå har myndighetene startet en større plakatkampanje mot ham:

«Ikke la Soros le sist», er budskapet på plakatene, som henviser til den ungarske ordningen med storstilte konsultasjoner der befolkningen blir spurt om sin mening.

I dette tilfellet henviser plakaten til at 99 prosent av de som svarte i en nylig undersøkelse, sa nei til illegal innvandring.

EU-kommisjonen misliker sterkt de ungarske konsultasjonene med befolkningen. Les: Nå koker det rundt Ungarn og Viktor Orbán i EU

– Utløser mørke krefter

Nå reagerer organisasjonen for ungarske jøders trossamfunn, MAZSIHISZ, på at kampanjen kan vekke antisemittiske følelser. For det er kjent at Soros er jøde.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ærede statsminister! skriver lederen, András Heisler, i et brev til statsminister Viktor Orbán.

– Vær snill å øyeblikkelig fjerne disse plakatene fra våre gater og plasser. Selv om de ikke er åpenlyst antisemittiske, skaper de hat og splid blant ungarere, er budskapet hans.

Han argumenterer for at plakatene utløser ukontrollerbare reaksjoner fra visse krefter. Flere steder er plakatene påført stygge meldinger fra «mørke krefter», skriver Heisler.

Tidligere har EU-kommissær Frans Timmermans sagt Ungarns statsminister er antisemittisk fordi han kaller George Soros «amerikansk finansspekulant».

Les også: Ungarn krever at EU sparker kommissær

– Ulovlig innvandring en fare

– Regjeringspartiene Fidesz og KDNP har nulltoleranse mot antisemittisme, forsikret KDNP-parlamentariker István Hollik på en pressekonferanse torsdag.

– Det er nettopp for å beskytte befolkningen og det jødiske samfunnet at regjeringen arbeider for å forhindre illegal innvandring. Mens George Soros prøver å fremme det, sa Hollik i en reaksjon på brevet fra jødenes organisasjon.

– Illegal innvandring utgjør en fare for både jøder både i Ungarn og Europa, la Hollik til.

Les også: Norske jøder redde etter Paris-terror