Canada vil gi millionerstatning til ung Guantanamo-fange

Artikkelen fortsetter under annonsen

Canada vil be om unnskyldning og gi millionerstatning til en tidligere fange i den amerikanske Guantanamo-leiren på Cuba.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Canadieren Omar Khadr var bare 15 år gammel da han ble tatt til fange i Afghanistan i 2002. Khadr sa seg skyldig i å ha drept en amerikansk soldat og ble sendt til Guantanamo-leiren, der han var den yngste fangen.

I 2010 ble han dømt til åtte års fengsel, på toppen av de årene han alt hadde sittet i fangeleiren. To år senere ble han utlevert til Canada for å sone resten av straffen der.

I hjemlandet gikk han rettens vei for å bli løslatt, med henvisning til at han var mindreårig da han ble tatt til fange i Afghanistan. I 2015 vant han fram med kravet.

Canadisk Høyesterett har siden slått fast at Omar Khadrs rettigheter ble krenket, og nå venter det ifølge Globe and Mail og Toronto Star en beklagelse og en klekkelig erstatning.

Anonyme kilder opplyser til de to canadiske storavisene at erstatningen vil bli på minst 67 millioner kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I mars måtte canadiske myndigheter også beklage overfor tre canadiere som ble pågrepet i Syria i 2001, angivelig etter medvirkning fra canadiske tjenestemenn.

De tre mennene Abdullah Almalki, Ahmad Abou Elmaati og Muayyed Nureddin har inngått et forlik med myndighetene i Canada og har fått tilkjent et ukjent beløp i erstatning.