EU med ny plan for å få kontroll i Middelhavet

Frans Timmermans er visepresident i EU-kommisjonen. Foto: AP / NTB scanpix
Frans Timmermans er visepresident i EU-kommisjonen. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

EU-kommisjonen har lagt fram en ny handlingsplan for å få kontroll over strømmen av flyktninger og migranter som kommer til Italia over Middelhavet. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Så langt i år har mer enn 85.000 mennesker tatt seg over Middelhavet til Italia. Det er 19 prosent flere enn på samme tid i fjor.

Italia er under kraftig press og har bedt andre medlemsland om å gjøre mer for å hjelpe til. Nå foreslår EU-kommisjonen en ny pakke med tiltak for å bidra til å avlaste landet.

– Det er åpenbart for oss alle at situasjonen i Italia er ekstremt vanskelig, og at den italienske regjeringens krav om europeisk solidaritet er fullstendig berettiget, sa EU-kommisjonens visepresident Frans Timmermans da han la fram planen i Strasbourg.

– Gjennom handlingsplanen vil vi sikre at vi demper presset på Italia, sa han.

Ett forslag er å styrke samarbeidet med Libya for å få ned antall flyktninger og migranter som i det hele tatt når fram til kysten og videre ut i internasjonalt farvann.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig vil EU-kommisjonen styrke innsatsen til EUs byråer, trappe opp innsatsen for å få på plass returavtaler og samarbeide tettere med Niger og Mali for å forhindre flyktninger og migranter fra å nå fram til Libya.

Handlingsplanen vil bli tatt opp til diskusjon når EUs medlemsland samles til et uformelt ministermøte i Tallin torsdag.

Les også: EU-ministre vil ha retningslinjer for redningsarbeid i Middelhavet