Meny

Her er sakene som kan få G20-toppmøtet til å eksplodere

Aktivister utkledd som (f.h.) Frankrikes president Emmanuel Macron, Storbritannias statsminister Theresa May, Tysklands kansler Angela Merkel og Russlands president Vladimir Putin tar del i et opptrinn organisert av aktivistgruppen Attac. Scanpix/EPA.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Harde konfrontasjoner er i vente når verdens mektigste ledere samles i samme rom på G20-toppmøtet i Hamburg. 

USAs president Donald Trump, Russlands president Vladimir Putin og Kinas president Xi Jinping vil alle være på plass.

Russlands president Vladimir Putin taler i St. Petersburg. Han og USAs president Donald Trump møtes for første gang denne uken. Scanpix/AP.

G20 er klubben som samler 19 ledende økonomier pluss EU. I tillegg får noen få gjesteland være med, inkludert Norge. Det gjør at også statsminister Erna Solberg (H) får en stol ved bordet.

Hun mener toppmøtet har historiske dimensjoner.

– Vi trenger mer globalt lederskap nå. Alle på denne jordkloden lever i et skjebnefellesskap, sier Solberg til NTB.

Les også: Washington Post: Putin ga direkte ordre om å svekke Clinton

Mot frihandel

Det er nervøsitet som preger verdenspolitikken etter at Donald Trump overtok som president i USA.

Toppmøtet går av stabelen i Hamburg fredag og lørdag. Både handelspolitikk og klimapolitikk står på agendaen. I begge de to sakene har Trump revet i stykker kompromissene fra tidligere toppmøter i G20.

Trumps motto er «Amerika først», med klare løfter om å beskytte amerikanske bedrifter og arbeidsplasser mot globalisering og frihandel.

USAs president Donald Trump under en tale i Washington lørdag. Scanpix/AP.

USAs nye frihandelsavtale med land i Stillehavsregionen, TPP, har han allerede kastet i søpla. Samtidig har han krevd reforhandling av NAFTA, frihandelsavtalen mellom USA, Mexico og Canada.

Les også: Det hvite hus bekrefter møte mellom Putin og Trump

Trusler om toll på stål

Mest betent like før toppmøtet er likevel Trumps trussel om å innføre en ny toll på import av stål.

Målet vil offisielt være å sette en stopper for prisdumping, men grepet vil trolig bli oppfattet som svært provoserende og kan i verste fall bli startskuddet for en ren handelskrig mellom USA, Kina og europeiske land.

– Vi vet at dette kan komme. Vi er beredt på å svare hvis det trengs, sier en EU-tjenestemann som uttaler seg anonymt om saken.

Krangel om Parisavtalen

En ny undersøkelse viser at mindre enn en tredjedel av amerikanerne støtter president Donald Trumps beslutning om å trekke landet fra Paris-avtalen om klima. Illustrasjonsfoto: Det kulldrevne Plant Scherer i USA (Scanpix/AP).

Betent er også diskusjonen om klimapolitikk og Trumps beslutning om å trekke USA ut av Parisavtalen.

Tysklands statsminister Angela Merkel, som er vert for toppmøtet, har understreket at hun ikke ønsker å isolere USA. Men i klimasaken er det nettopp dette europeerne arbeider for.

EU-kilden forteller at det ennå ikke har vært noen tegn til splittelse blant de øvrige 19 medlemmene i G20. Håpet er derfor en klar uttalelse fra disse 19 om klar støtte til Parisavtalen, mens Trump blir stående alene igjen i sin motstand mot den.

Les også: Merkel kritiserer Trumps mur i Mexico

Følsomme spørsmål

Underveis vil det også bli holdt en rekke private møter mellom stats- og regjeringssjefer, og politiske følsomme spørsmål som Nord-Korea, Syria og Ukraina vil utvilsomt bli diskutert.

Spesielt stor spenning er det knyttet til Trump og Putin, som skal ha sitt første møte på tomannshånd. Toppmøtet ble bekreftet av amerikanske myndigheter i slutten av juni. Tirsdag bekrefter også Russland at møte vil finne sted fredag 7. juli.

Kinas president Xi Jinping og Tysklands kansler Angela Merkel under fjorårets G20-møte i Kina. Arkivfoto (september 2016): Scanpix/REUTERS.

I møtene med Xi kan dessuten situasjonen til den kreftsyke fredsprisvinneren Liu Xiaobo komme opp. EU tok opp Lius sak da Kinas statsminister Li Keqiang besøkte Brussel i begynnelsen av juni, før det ble kjent at Liu lider av uhelbredelig leverkreft.

Les også: Merkel skal møte Trump før G20

Venter hard tone

Solberg forteller at hun er forberedt på en hard tone når verdenslederne samles for å diskutere.

– Men jeg mener vi som politikere skal tåle konfrontasjoner og diskusjoner over bordet, også mellom statsledere. Spørsmålet er om disse konfrontasjonene og diskusjonene leder til at vi finner en felles plattform, eller om avgrunnen bare blir større, sier Solberg til NTB.

Hun understreker at målet må være å finne løsninger i fellesskap – og at konfrontasjonene ikke må ende opp som en alles kamp mot alle.

Les også:

Solberg: Samarbeidet med Kina er fortsatt skjørt

Solberg: Svært skuffet over USAs klimabeslutning

Privatøkonomi
Populært