Meny

FN: Økende strøm av migranter i Libya

Afrikanske migranter på et redningsfartøy etter å ha blitt berget fra en gummibåt utenfor kysten av Libya. Foto: Emilio Morenatti / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Afrikanske migranter på et redningsfartøy etter å ha blitt berget fra en gummibåt utenfor kysten av Libya. Foto: Emilio Morenatti / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Omfanget av menneskesmuglingen i Libya vokser raskt, ifølge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR). Mange av migrantene krysser Middelhavet til Europa.

Menneskesmuglernes nettverk av ruter i Libya er i rask vekst, ifølge en ny rapport skrevet for UNHCR. Virksomheten skal også ha blitt mer profesjonell.

FN-organisasjonen anslår at 70 prosent av migrantene har forlatt hjemlandene sine i håp om bedre økonomiske kår andre steder. 30 prosent anslås å være flyktninger og asylsøkere med behov for beskyttelse.

I utgangspunktet planlegger mange av migrantene å forsøke å finne jobber i Libya. Men forholdene her er i dag svært vanskelige. Politisk kaos og konflikt mellom væpnede grupper har preget Libya siden diktatoren Muammar Gaddafi ble styrtet i 2011.

– Mangelen på stabilitet, sikkerhet og rettsstat, den økonomiske krisen og utbredt misbruk og utnytting presser noen av dem til å forsøke å nå Europa, heter det i FN-rapporten.

Så langt i år har over 84.000 migranter og flyktninger ankommet Italia fra Libya. Dette er 19 prosent flere enn på samme tid i fjor. Mange drar i svært skrøpelige farkoster, og et betydelig antall mister livet i båtulykker.

Den nye rapporten er skrevet av det franske selskapet Altai Consulting og den sveitsiske tankesmia Impact for UNHCR.

Les også:   EU-ministre vil ha retningslinjer for redningsarbeid i Middelhavet

Populært