FN: Økende strøm av migranter i Libya

Afrikanske migranter på et redningsfartøy etter å ha blitt berget fra en gummibåt utenfor kysten av Libya. Foto: Emilio Morenatti / AP / NTB scanpix
Afrikanske migranter på et redningsfartøy etter å ha blitt berget fra en gummibåt utenfor kysten av Libya. Foto: Emilio Morenatti / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Omfanget av menneskesmuglingen i Libya vokser raskt, ifølge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR). Mange av migrantene krysser Middelhavet til Europa.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Menneskesmuglernes nettverk av ruter i Libya er i rask vekst, ifølge en ny rapport skrevet for UNHCR. Virksomheten skal også ha blitt mer profesjonell.

FN-organisasjonen anslår at 70 prosent av migrantene har forlatt hjemlandene sine i håp om bedre økonomiske kår andre steder. 30 prosent anslås å være flyktninger og asylsøkere med behov for beskyttelse.

I utgangspunktet planlegger mange av migrantene å forsøke å finne jobber i Libya. Men forholdene her er i dag svært vanskelige. Politisk kaos og konflikt mellom væpnede grupper har preget Libya siden diktatoren Muammar Gaddafi ble styrtet i 2011.

– Mangelen på stabilitet, sikkerhet og rettsstat, den økonomiske krisen og utbredt misbruk og utnytting presser noen av dem til å forsøke å nå Europa, heter det i FN-rapporten.

Så langt i år har over 84.000 migranter og flyktninger ankommet Italia fra Libya. Dette er 19 prosent flere enn på samme tid i fjor. Mange drar i svært skrøpelige farkoster, og et betydelig antall mister livet i båtulykker.

Den nye rapporten er skrevet av det franske selskapet Altai Consulting og den sveitsiske tankesmia Impact for UNHCR.

Les også: EU-ministre vil ha retningslinjer for redningsarbeid i Middelhavet