Trump får kritikk for å ha hånet kvinnelig journalist

USAs president Donald Trump gikk torsdag ut mot journalisten Mika Brzezinski.
Artikkelen fortsetter under annonsen

President Donald Trump får kritikk av sine egne etter å ha omtalt en amerikansk TV-journalist som «gale Mika med lav IQ».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I flere Twitter-meldinger torsdag gikk presidenten ut mot journalistene Mika Brzezinski og Joe Scarborough fra TV-kanalen MSNBC, som nylig omtalte Trump kritisk i TV-programmet «Morning Joe».

«Jeg har hørt at programmet Morning Joe med sine dårlige seertall har snakket stygt om meg (jeg ser ikke på det lenger)", skriver Trump på Twitter.

«Hvordan har det seg da at gale Mika med lav IQ, sammen med psyko Joe, kom til Mar-a-Lago tre dager på rad rundt nyttår og insisterte på å bli med meg», fortsetter presidenten.

Trump hevder videre at Brzezinski «blødde stygt etter en ansiktsløftning», og at han avviste dem.

Kritisk Fox-dekning

Trumps twittermeldinger fikk kritisk dekning på TV-kanalen Fox News, som vanligvis er vennlig innstilt til presidenten.

Nyhetsanker Shepard Smith innledet torsdagens kveldssending med Trumps handlinger, som han sier «enkelte kritikere kaller sexistisk nettmobbing».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
USAs president Donald Trump gikk torsdag ut mot journalisten Mika Brzezinski. Foto: Evan Agostini / AP
USAs president Donald Trump gikk torsdag ut mot journalisten Mika Brzezinski. Foto: Evan Agostini / AP

Han intervjuet «Media Buzz»-vert Howard Kurtz, som påpekte at Trump ofte slår tilbake mot kritikerne sine, men at dette «var et slag der han faktisk endte opp med å treffe seg selv». Videre sier Kurtz at «det er veldig tydelig for alle som ikke er betalt for å forsvare ham, at han gikk over streken».

Smith tok også det uvanlige steget med å lese opp tre eposter fra seere som kritiserte ham for dekningen hans av historien. Han påpeker at en seer skriver i sosiale medier at «Shep er en liberal hemoroide» som hører hjemme på MSNBC.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Det hvite hus bekrefter møte mellom Putin og Trump

«Trist dag»

Andre amerikanske medier omtaler angrepet som sjokkerende og motbydelig.

– Det er en trist dag for USA når presidenten bruker tiden sin på å mobbe, lyve og spy ut smålige personangrep, heller enn å gjøre jobben sin, sier NBC News' talsperson Lorie Acio.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Presidentens twittermeldinger falt heller ikke i smak hos partifellene i kongressen.

– Selvfølgelig vurderer jeg ikke dette som passende kommentarer. Det vi forsøker å gjøre her er å prøve å få til en mer sivilisert tone i den offentlige debatten. Dette hjelper ikke akkurat, sier Paul Ryan, republikanernes leder i Representantenes hus.

Det hvite hus' talskvinne Sarah Sanders tok imidlertid sjefen til forsvar. Hun viser til at presidenten selv har blitt utsatt for et stort antall personangrep og sier han akter å kjempe imot dem med samme mynt.

– Presidenten vil ikke tillate seg å bli mobbet av liberale medier og liberale eliter i mediene eller Hollywood eller noen andre steder, sier Sanders til Fox News.

Reportasje: – Jeg var muslim i Det hvite hus under Trump - det varte i åtte dager

Støtte fra førstedamen

Det er ikke klart nøyaktig hva som utløste tiraden, men Brzezinski kom med krasse kommentarer om Trump under torsdagens Morning Joe-program.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Alle i Washington i administrasjonen må se på dette fra et ståsted der de ikke er hjernevasket, fordi de sitter der og er redd for ham, og de tror at de må smiske for presidenten, sa Brzezinski.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trumps kone Melania, som tidligere har sagt hun vil lansere en kampanje mot nettmobbing, forsvarer ektemannen.

– Når mannen hennes blir angrepet, kommer han til å slå tilbake ti ganger hardere, sier førstedamens kommunikasjonssjef Stephanie Grisham til CNN.

Aktuelt:

Venezuelas president anklager USA for kupplaner

Trump skylder på Obama for russisk valginnblanding


Ingen beklagelse

Trump er vert for Sør-Koreas president Moon Jae-in torsdag kveld og tok seg ikke tid til å kommentere kritikken: Han har heller ikke fjernet meldingene, men har rukket å legge ut hele ni meldinger med selvskryt. Han ignorerte pressen, som ropte ut spørsmål om han angret seg, da han tok imot Moon. Flere av de mest profilert medarbeiderne hans har valgt å ikke svare på henvendelser, inkludert datteren Ivanka Trump, rådgiver Kellyanne Conway og nasjonal sikkerhetsrådgiver Dina Powell.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ikke kjent nøyaktig hva Trump hisset seg opp over, men den siste tiden har utsagnene fra Brzezinski og Scarborough, som er forlovet, spisset seg til. De pleide å være på godfot med Trump, men siden han ble innsatt som president, har de vært svært kritiske.

To timer før Trump gikk ut mot henne på Twitter sa Brzezinski at det ikke er normal oppførsel for en leder å tvitre om folks utseende eller å mobbe, lyve, undergrave ledere og kaste folk foran bussen. Hun sa at hvis en næringslivsleder hadde oppført seg som Trump gjør, ville det vekket mistanke om at personen som driver selskapet hadde gått fra vettet. Onsdag gjorde hun narr av at flere av Trumps golfklubber har hengt opp en uekte utgave av Time Magazine med Trump på forsiden.

– Ingenting får en mann til å føle seg bedre enn å lage en falsk førsteside om med seg selv, lyve hver dag og ødelegge landet, sa hun.

Les også: Verdens befolkning misliker Trumps politikk