120 høyblokker i Storbritannia får stryk på branntest

79 mennesker omkom i brannen i Grenfell Tower i London, der brannfarlige fasadeplater har fått skylden for at flammene spredte seg raskt. Foto: AP / NTB scanpix
79 mennesker omkom i brannen i Grenfell Tower i London, der brannfarlige fasadeplater har fått skylden for at flammene spredte seg raskt. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

120 høyhus i Storbritannia oppfyller ikke kravene til brannsikkerhet, ifølge statsminister Theresa May. Samtlige får 100 prosent stryk på branntest.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mays kontor opplyser onsdag at tallet på høyblokker som har potensielt brannfarlige fasadeplater, har økt til 120. Ingen av bygningene som så langt er undersøkt i 37 områder i Storbritannia, har bestått testen.

Labour-leder Jeremy Corbyn mener branntestene viser «de forferdelige konsekvensene av deregulering og nedskjæringer». May svarte onsdag med å si at problemet er såpass omfattende at det ikke går an å peke ut en enkelt regjering som har ansvaret.

Den omfattende kartleggingen av brannsikkerheten ble satt i gang etter branntragedien som rammet Grenfell Tower i London 14. juni. Totalt skal 600 slike høyblokker testes for brannsikkerhet.

I branninfernoet for to uker siden omkom 80 personer. I etterkant har det vist seg at blokken hadde lett antennelige fasadeplater, og som følge av dette er 800 kommunale boliger i London evakuert mens myndighetene fjerner platene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Senest tirsdag ble en høyblokk i Tyskland evakuert etter funn av lignende fasadekledning som på Grenfell Tower.

Slike plater er også i bruk i Norge, men ifølge daglig leder Terje Strand i Fredrikstad-firmaet Talitor er det strenge krav til seksjonering av bygninger eller til å ha en brannsikker vegg bak fasadene her i landet.

Den amerikanske leverandøren av fasadeplatene som dekket Grenfell Tower før det brant ned, har stanset salg for bruk til høybygg.