NATOs generalsekretær om sikkerheten i Europa

Følg pressekonferansen med NATOs generalsekretør Jens Stoltenberg direkte i vinduet over. OBS: Sendingen leveres av en ekstern leverandør, og sendinger fra andre steder kan derfor forekomme.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg holder pressekonferanse i forkant av NATOs forsvarsministermøte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er knyttet spenning til hva Stoltenberg vil legge vekt på i talen. NATO står foran store utfordringer både når det gjelder ressursbruk, medlemslandenes økonomiske bidrag, hvilke konflikter de skal gå inn i og eventuell utvidelse av alliansen.

NATO venter at forsvarsbudsjettene i alliansen vil øke med 4,3 prosent i 2017, varsler generalsekretær Jens Stoltenberg.

Europeiske allierte og Canada har brukt nesten 46 milliarder dollar mer på forsvar de tre siste årene, og trenden er oppadgående, fastslår Stoltenberg.

Hele 25 av medlemslandene i NATO har planer om å øke budsjettene i år.

I 2017 økte pengebruken med 4,3 prosent sammenlignet med året i forveien.

– Vi har hatt tre år på rad med akselererende pengebruk, sier Stoltenberg.

Veksten lå på 3,3 prosent i 2016 og 1,8 prosent i 2015. Årene før det var forsvarsbudsjettene fallende.

NATOs mål er at hvert land skal bruke 2 prosent av BNP på forsvar. Fem land oppfyller målet.

NATO-fly jagd vekk av russiske jagerfly

I forrige uke ble et NATO-fly jagd vekk da det skygget flyet til Russlands forsvarsminister over Østersjøen, melder russisk presse. Russland mener NATO øker spenningen.

Flere russiske medier omtaler onsdag hendelsen, der et F-16 fra et NATO-land skal ha fulgt etter det russiske flyet over nøytralt farvann. Russlands forsvarsminister Sergej Sjoigu var om bord i flyet, og også russisk presse var med.

NATO-flyet ble til slutt jagd vekk av et russisk kampfly av typen Sukhoi-27, skriver det russiske nyhetsbyrået Tass. Russisk fjernsyn viste bilder av F-16-flyet mens det tilsynelatende skygget Sjoigus fly inn mot Kaliningrad. Sukhoi-27-flyet kom så inn mellom de to flyene for å presse vekk NATO-flyet.

Les også: Putin lekte med tanken om å bli med i NATO

Forverret situasjon

Sjoigu sier sikkerhetssituasjonen har begynt å forverre seg langs Russlands vestlige grense.

– Dette er knyttet til økt militær aktivitet i NATO-land i Øst-Europa. NATO øker sitt nærvær i de baltiske landene. De ruster opp sine havner, flybaser og andre militære fasiliteter, sier forsvarsministeren ifølge Tass. Situasjonen tvinger Russland til å svare, spesielt i vest, advarer han.

Norge deltar med en kompanistridsgruppe på rundt 200 mann i de nye bataljonene som NATO nå er i ferd å utplassere i Polen og de tre baltiske landene.

Les også: Donald Trump sier USA er absolutt forpliktet til NATO-paktens artikkel 5

Rutineoppdrag

NATO betegner sine flyginger over Østersjøen som "rutineoppdrag".

– Når NATO-fly avskjærer andre fly, er det generelt sett slik at de identifiserer det visuelt, mens de til enhver tid holder seg på trygg avstand. Etter fullført oppdrag flyr de vekk. Alle våre piloter oppfører seg på en trygg og ansvarlig måte, sier en NATO-tjenestemann anonymt. NATO-kilden bemerker at det i forrige uke ble observert et stort antall russiske militære fly over Østersjøen, deriblant bombefly, kampfly, overvåkingsfly og transportfly.

Om onsdagens hendelse sier NATO at de sporet tre russiske fly, inkludert to jagerfly over Østersjøen. Da flyene ikke svarte på anrop eller identifiserte seg, ble NATO-fly sendt opp for å identifisere dem.

– Vi fulgte vår vanlige prosedyre. NATO har ingen informasjon om hvem som var om bord. Vi vurderer de russiske pilotenes opptreden som trygg og profesjonell, opplyser alliansen til NTB.

Les også: Putin sier svensk NATO-medlemskap vil være en trussel mot Russland

Farlige situasjoner

Både mandag og tirsdag i forrige uke skal det ha oppstått farlige situasjoner i området.

Sverige melder at et russisk kampfly mandag kom svært nær et svensk overvåkingsfly. Sverige har kalt den russiske ambassadøren inn på teppet i utenriksdepartementet for å protestere.

Sveriges forsvarsminister Peter Hultqvist kaller Russlands oppførsel uakseptabel.

– Fra et sikkerhetssynspunkt er det uprofesjonelt, og risikoen for alvorlige hendelser øker markant. Alle burde ha en grunnleggende interesse av at slike hendelser ikke skal inntreffe, sier han i en skriftlig kommentar til TT.

Les også: Slik blir NATO under Trump

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden