Irakisk politimann:– Jeg har skåret hodet av 50 IS-krigere
Dokumentasjonen legges frem med videoklipp, bilder og intervju med én irakisk politimann i den irakiske byen Mosul, der terrorgruppa IS er i ferd med å bli nedkjempet.
Bildene stammer blant annet fra mobiltelefoner, og viser tortur og halshugging. Funnene sannsynliggjøres i intervju med flere eksperter.
– Mitt særlige ønske er å slakte dem. Slik de slaktet mine brødre, slakter jeg dem, sier politimannen Falah Aziz i et intervju med Expressens reporter Magda Gad i Mosul.
– Nå er jeg oppe i 50 henrettelser
Politimannen, som later til å være Expressens hovedkilde, viser selv frem mobilfilmer der han skjærer hodet av folk i avisens reportasje.
Aziz hevder i samtale med den svenske reporteren at han har skåret halsen av 50 mennesker og drept totalt 130. På sin Facebook-side har han ifølge Expressen lagt ut bilder der han viser frem blodige kniver, og et avskåret hode.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen– Nå er jeg oppe i 50 henrettelser, sier han på kamera. Videoen viser hvordan politimannen paraderer på gaten med et avskårede hodet.
– Grove brudd på innternasjonal lov
Aziz er åpen om sine handlinger. En rekke eksperter Expressen har vist billedmaterialet til slår uttrykkelig fast at det dreier seg om krigsforbrytelser:
– Det er overhodet ingen tvil om at det vi ser her og i andre videoklipp der menn tas til fange og mishandles er grove brudd mot internasjonal lov. Det er også krigsforbytelser, sier seniorrådgiver Donatella Rovera i menneskerettsgruppa Amnesty International til Expressen i deres video.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenLes også: IS-okkupasjonen av Irak går mot slutten
– Vestlige land kunne stanset dette
Expressens reporter Magda Gad, som bringer avsløringene, har rapportert fra fronten i Irak og Syria i snart ett år.
– Dette har pågått i årevis, og det finnes ingen mulighet for at irakiske myndigheter ikke kjenner til det. Vanligvis, når media setter søkelys på slike hendelser, svarer irakiske myndigheter med at de skal «starte en etterforskning». Det har vi sett gang på gang, sier Rovera til Expressen.
Artikkelen fortsetter under annonsenIrakiske og allierte styrker innledet en offensiv mot IS i Mosul 17. oktober 2016. Offensiven omfattet rundt 100.000 regjerings- og militssoldater, og hadde luftstøtte av kampfly fra USA og andre vestlige land. Norge er med i koalisjonen, men bidrar ikke med kampfly.
– Overgrep og krigsforbrytelser
Direktøren for Human Rights Watch’ terror og antiterror-program, Nadina Houry, sier vestlige land som har støttet Iraks krigføring kunne ha begrenset overgrepene, men at det hittil ikke har skjedd:
– Ethvert land som ønsker å støtte væpnede grupper annensteds har en forpliktelse til å sikre at deres støtte ikke bidrar til overgrep og krigsforbrytelser. Disse landene må være tydelige med krav om ansvarliggjøring, og at overgrepene stanser som forutsetning for fortsatt støtte, sier Houry til Expressen.
Les også: Abadi: Moskésprenging er en erkjennelse av nederlag
Artikkelen fortsetter under annonsenSluttspill i Mosul
I januar i år uttalte irakiske myndigheter at den østlige delen av Mosul var «frigjort fra IS». I slutten av februar gikk regjeringsstyrkene inn i Vest-Mosul for første gang under offensiven.
Artikkelen fortsetter under annonsen21. juni ble den historiske al-Nouri-moskeen sprengt i lufta. Det var her IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi erklærte opprettelsen av IS’ «kalifat» i juni 2014.
Irakiske myndigheter hevder nå at offensiven for å jage IS ut av byen, er inne i sin siste fase.
Politimannen Expressen har snakket med, Falah Aziz, kjemper nå i områdene IS’ fremdeles kontrollerer vest i Mosul. For noen uker siden ble han skadet i det ene låret av en av IS’ snikskyttere.
Øvrige kilder: NTB.
Les også:
Iraks statsminister hevder IS er beseiret i Mosul