Pakistan protesterer mot terrorstempling av Kashmir-leder

Pakistan protesterer mot at USA har satt lederen av den militante gruppen Hizb-ul-Mujahideen i Kashmir, Syed Salahuddin, på terrorlisten. Foto: AP / NTB scanpix
Pakistan protesterer mot at USA har satt lederen av den militante gruppen Hizb-ul-Mujahideen i Kashmir, Syed Salahuddin, på terrorlisten. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Pakistan kommer med krass kritikk av USA, som mandag satte lederen for den militante gruppen Hizb-ul-Mujahideen i Kashmir på sin terrorliste.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs beslutning om å sette Syed Salahuddin, som også er kjent som Mohammad Yusuf Shah, på lista over «globale terrorister» kom i forbindelse med at Indias statsminister Narendra Modi besøkte president Donald Trump i Det hvite hus mandag.

Salahuddin har truet med å sabotere enhver fredsavtale som blir inngått i Kashmir, og gjøre den omstridte regionen til «en gravplass for indiske soldater».

Pakistan reagerer sterkt på amerikanernes terrorstempling av Salahuddin og kaller den grunnløs.

Urettferdig

– Det er urettferdig å stemple personer som kjemper for Kashmirs rett til selvstyre, for terrorister, heter det i en uttalelse fra Pakistans UD.

Pakistan klager videre over det de kaller «Indias grove og systematiske brudd på menneskerettighetene» i den indiske delen av Kashmir.

– De siste årene har verden blitt vitne til en intensivering av den brutale opptrappingen av de indiske okkupasjonsstyrkenes undertrykkelse, heter det i kunngjøringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn: USA setter Kashmir-leder på terrorliste

Opprør

India kontrollerer i dag to tredeler av Kashmir, mens Pakistan kontrollerer en tredel. Et flertall av innbyggerne på begge sider av grensa er muslimer.

Siden 1989 har det pågått et opprør i den indiskstyrte delen av Kashmir som har kostet rundt 50.000 mennesker livet. India har anklaget Pakistan for å støtte opprøret og for å drive egne leirer der opprørerne trenes opp.

India og Pakistan ble i 2003 enige om en våpenhvile, men fredsprosessen har stått i stampe de siste årene, særlig etter terrorangrepet i Mumbai i 2008.

Hizb-ul-Mujahideen er en av flere grupper som med våpen i hånd kjemper mot det indiske nærværet i Kashmir.

Aktuelt:

Trump: USAs bånd til India har aldri vært sterkere

Islamisttopp drept i droneangrep i Pakistan