Johan (42) fri etter seks år hos al-Qaida:Moren: – Vi er så takknemlige og glade

Dette bildet av Johan Gustafsson (i midten) og familien på Arlanda flyplass etter hans retur til Sverige mandag ettermiddag ble vist under en pressekonferanse med Sveriges utenriksminister Margot Wallström.
Dette bildet av Johan Gustafsson (i midten) og familien på Arlanda flyplass etter hans retur til Sverige mandag ettermiddag ble vist under en pressekonferanse med Sveriges utenriksminister Margot Wallström. Foto: Marcus Ericsson / EPA
Artikkelen fortsetter under annonsen

Familien er takknemlige etter at Johan (42) landet på Arlanda utenfor Stockholm etter seks år i al-Qaidas fangenskap.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fra venstre: Johan Gustafsson, Sørafrikansk-britiske Stephen Malcolm McGown og nederlandske Sjaak Rijke (t.h.) med kidnapperne i Mali i august 2012. Foto: - / AFP
Fra venstre: Johan Gustafsson, Sørafrikansk-britiske Stephen Malcolm McGown og nederlandske Sjaak Rijke (t.h.) med kidnapperne i Mali i august 2012. Foto: - / AFP

Etter å ha vært holdt som gissel av al-Qaida i Mali siden november 2011 er svenske Johan Gustafsson endelig fri. Gustafsson landet i Stockholm mandag ettermiddag, ifølge flere svenske medier.

– Vi er så takknemlige og glade. Håpet hadde vi fremdeles, men det var ikke mye igjen av det, sier moren, Mari-Anne Gustafsson, til det svenske nyhetsbyrået TT.

Familien ber om ro den første tiden. Det finnes familiemedlemmer Gustafsson aldri har møtt, fire nevøer og nieser har kommet til mens han satt fanget.

– Etter omstendighetene synes jeg det virker som han har det bra, sier Gustafsson.

Les også: Svensk al-Qaida-gissel frigitt i Mali

Bildt: – Ingen enkeltsak bekymret meg mer

Ifølge nyhetsbyrået AFP ble Gustafsson løslatt i ørkenen i Mali. Detaljene omkring frigivingen er foreløpig ukjent, melder SVT.

Ifølge det svenske nyhetsbyrået TT landet Gustafsson på Arlanda flyplass mandag ettermiddag. Bildet av familiens gjenforening ble gjengitt på en pressekonferanse med den svenske utenriksministeren Margot Wallström. I en pressemelding bekrefter Wallström at Gustafsson har blitt sluppet fri:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Johans situsjon har berørt flere av oss, og det er gjort en stor innsats for å sikre løslatelsen».

Wallström ledet en delegasjon til Mali i januar, der blant annet Gustafssons situasjon ble diskutert.

Les også: Al-Qaida advarer Sverige mot å bruke Frankrike i gisselsak

Sveriges tidligere utenriksminister Carl Bildt skriver i en Twitter-melding:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Krevde 200 millioner svenske kroner

Ifølge SVTs Afrikakorrespondent Johan Ripås skal kidnapperne tidligere ha krevd nærmere 200 millioner svenske kroner for å løslate Gustafsson. Svenske myndigheter har, i likhet med norske, et uttalt prinsipp om ikke å utbetale løsepenger i slike situasjoner.

– Jeg har vondt for å tro at han har blitt løslatt uten noen form for kompensasjon, og da snakker vi om betydelige beløp, sier journalisten Bengt G. Nilsson til SVT.

25. november 2011 var Gustafsson på motorsykkelferie i Mali. Sammen med en nederlender, en brite og en tysker ble han ifølge øyenvitner bortført fra en restaurant i byen Timbuktu av væpnede menn. Tyskeren ble skutt og drept da han gjorde motstand.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det har kun kommet noen få livstegn siden. Kidnapperne, som sier de representerer al-Qaida i det islamske Maghreb, har sporadisk offentliggjort videoer med gislene.

Statskupp og borgerkrig

Ifølge AFP kom Gustafsson nylig til rette i ørkenen etter å ha blitt løslatt av al-Qaida-gruppen. Kilden skal være en sikkerhetstjenestemann i Mali, som ifølge AFP var «delaktig da det svenske gisselet ble sluppet fri».

Statskupp, borgerkrig og en spent sikkerhetssituasjon i Mali har trolig forvansket arbeidet med å få gislene løslatt.

Nederlenderen, Sjaak Rijke, ble løslatt i april, og en gruppe franskmenn som ble holdt fanget er også løslatt. Svenske myndigheter har ikke ønsket å kommentere om det britisk-sørafrikanske gisselet Stephen McGowan ble løslatt samtidig med Gustafsson.

Sveriges utenriksminister har foreløpig ikke ønsket å kommentere hvordan frigivingen kom i stand, melder SVT.

Les også: Livstegn fra svensk gissel i Mali (2015)