Skogbrann nær nasjonalpark i Spania snart under kontroll

Røyk stiger fra nedbrente trær på bakken ved innkjørselen til stranden Cuesta Maneli nær Mazagon i det sørlige Spania. Brannen truer en nærliggende nasjonalpark som er på UNESCOs verdensarvliste, men brannvesenet opplyser at de er optimistiske med tanke på å redde området. Foto: AP / NTB scanpix.
Røyk stiger fra nedbrente trær på bakken ved innkjørselen til stranden Cuesta Maneli nær Mazagon i det sørlige Spania. Brannen truer en nærliggende nasjonalpark som er på UNESCOs verdensarvliste, men brannvesenet opplyser at de er optimistiske med tanke på å redde området. Foto: AP / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Spanske brannfolk tok mandag et steg nærmere å få kontroll over skogbrannen som truer en nasjonalpark, og som har ført til at over 2.000 mennesker er evakuert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Været utvikler seg slik vi hadde sett for oss. Vindstyrken er tydelig mer moderat enn den var i går, sier miljøsjefen i Andalucía-regionen, Jose Fiscal Lopez.

–Med alle forbehold er vi forsiktig optimistiske, legger han til.

Over 600 brannfolk, soldater og frivillige har med støtte fra brannslukningsfly kjempet mot flammene like ved nasjonalparken Donana i det sørvestlige Spania.

Ingen mennesker skal lenger være i fare, men frykten er at brannen skal ramme artsmangfoldet i Donana, som har vært på UNESCOs verdensarvliste siden 1994. En av artene i parken er pantergaupa – også kalt spansk gaupe – som er sterkt truet.

Et oppdrettssenter for spansk gaupe ble midlertidig evakuert søndag som en forholdsregel. Ei hunngaupe døde samme dag som følge av stress i forbindelse med evakueringen.

–Men de andre gaupene er trygge. Alle gaupene som nå må være i fangenskap ivaretas nøye, sier Moguer-borgermester Gustavo Cuellar.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kraftig vind og ekstrem varme gjorde det vanskelig å slukke brannen umiddelbart etter at den brøt ut lørdag nær tettstedet Moguer.

Skogbrannen førte til at flere veier ble stengt, og til at over 2.100 mennesker ble evakuert, inklusive gjester ved campingplasser og flere hoteller. Det populære strandhotellet Matalascanas, omtrent 20 kilometer sør for Moguer, var fullstendig isolert som følge av brannen søndag.

Veiene i området ble gjenåpnet mandag, men regulereres strengt av politiet.