Kraftig norsk regnskogadvarsel til Brasil

Demonstranter var samlet utenfor statsministerboligen i forkant av statsminister Erna Solbergs (H) møte med Brasils president Michel Temer i Oslo fredag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Demonstranter var samlet utenfor statsministerboligen i forkant av statsminister Erna Solbergs (H) møte med Brasils president Michel Temer i Oslo fredag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsminister Erna Solberg (H) er krystallklar: Hvis Brasil igjen øker avskogingen, kuttes den norske støtten til landet. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har i dag uttrykt bekymring for at avskogingen i Brasil igjen har økt noe, og at det er krefter i Brasil som ønsker å svekke miljøloven og redusere beskyttede områder, sa Solberg etter et møte med Brasils president Michel Temer i Oslo fredag.

– Vårt bidrag til Amazonas-fondet er basert på at vi betaler for resultater. Dokumentert økt avskoging kommer til å gi redusert utbetaling fra Norge. Om foreløpige tall om avskoging fra 2016 blir bekreftet, betyr det redusert utbetaling i 2017, slo hun fast.

Norge har siden 2011 plassert flere milliarder kroner i Amazonas-fondet som belønning for at Brasil har redusert avskogingen – et tiltak som sparer kloden for store klimautslipp.

Men nå øker avskogingen igjen.

Hardt presset president

Avskogingen måles mot den gjennomsnittlige avskogingen de foregående ti årene. Når avskogingen ligger under dette gjennomsnittet, får Brasil belønning fra Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis ikke de møter målene på referansebanen, blir det reduserte eller ingen utbetalinger, utdyper Solberg overfor NTB.

Avtalen med Brasil går fram til 2020, og Solberg ser ingen grunn til å reforhandle den.

Korrupsjonsanklagede Temer er i hardt vær på hjemmebane og nøyde seg i Oslo med å takke for den norske støtten.

– Dette bidraget har gjort at vi har kunnet gi et mer effektivt bidrag til å unngå avskoging, sa han.

Temer ville ikke svare på spørsmål fra mediene.

Nedslående tall

Presidenten ble møtt av demonstranter i Oslo. Mange av dem bar på plakater med slagord som "Stopp ødeleggelsen av regnskogen" og "Respekter urbefolkningens rettigheter".

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tall fra det brasilianske romforskningsinstituttet INPE har vist at avskogingen i brasiliansk Amazonas var på 7.898 kvadratkilometer i 2016, en oppgang på 29 prosent sammenlignet med året før. Dette er det mest nedslående tallet på åtte år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tallet skal imidlertid verifiseres nok en gang av en uavhengig komité, før Norge fatter sin endelige beslutning om pengestøtte.

– Å åpne for mer avskoging er ikke bare et brudd på Brasils mål om 80 prosent reduksjon i avskogingen i Amazonas innen 2020. Det er også et direkte brudd på avtalen med Norge, som bevilger regnskogpenger med den betingelsen at Brasil jobber mot avskoging, sier leder Truls Gulowsen i Greenpeace Norge.

Sterk uro

I vår skrev miljø- og klimaminister Vidar Helgesen (H) et brev til brasilianske myndigheter og varslet at utbetalingene vil kunne bli stanset hvis resultatene uteblir.

– I 2017 kommer utbetalingene til å bli rundt halvert, basert på skogåret fra midten av 2015 til midten av 2016, sier han, og viser til at Norge har bidratt med opp mot 1 milliard kroner hvert år mellom 2011 og 2015.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Brasil sier landet nå har økt bevilgningene til direktoratet som overvåker avskogingen. De viser også til økt kontroll og presidentens veto mot lovgiving som vil kunne øke avskogingen.

– Brevet fra Helgesen er usedvanlig klart og sterkt. I den grad Solberg har fulgt opp det, er Regnskogfondet fornøyd med norske myndigheter, sier fondets daglige leder Lars Løvold til NTB.

Helgesen er imidlertid urolig for at Brasils nasjonalforsamling skal fatte vedtak som svekker kampen mot avskoging.

– Det er ganske uklart hva som er situasjonen, erkjenner Helgesen.

Norges regnskogsatsing i Brasil:

* Brasil er verdens største regnskogland og et av de viktigste samarbeidslandene for Norges internasjonale klima- og skogsatsing. Totalt skogareal er nå 5,2 millioner kvadratkilometer.

* I 2008 inngikk Norge og Brasil en intensjonsavtale om regnskogsamarbeid. Norge lovet å bidra med inntil 1 milliard amerikanske dollar til Amazonasfondet i Brasil fram til 2015, med forbehold om at Brasil lyktes med å redusere avskogingen i Amazonas.

* I perioden reduserte Brasil avskogingen i sin del av Amazonas med rundt 50 prosent. I skogåret 2015, som gikk fra august 2014 til juli 2015, var avskogingen på 6,207 kvadratkilometer, en nedgang på 75 prosent fra skogåret 2004.

* Norges foreløpig siste utbetaling til Amazonasfondet skjedde ved utgangen av 2016, for avskogingstallet i skogåret 2015. Da hadde Norge totalt bidratt med 7473 millioner kroner.

* På klimatoppmøtet i Paris 30. november 2015 kunngjorde Brasil og Norge et fortsatt samarbeid mot avskoging fram til 2021, basert på stadig økende ambisjoner om å redusere avskoging og skogforringelse i Brasil.

* Tall fra Brasils romforskningsinstitutt INPE viser imidlertid at avskogingen i brasiliansk Amazonas økte med 29 prosent i 2016 sammenlignet med 2015. Dette er det mest nedslående tallet på åtte år. Tallene skal verifiseres før Norge avgjør om samarbeidet skal fortsette.

(Kilde: Klima- og miljødepartementet)