Tyskland vil oppheve titusener av dommer mot homofile menn

Homofile menn som ble dømt i tiårene etter krigen, skal få dommene sine omstøtt. De som fortsatt er i live, kan få erstatning. I dag er Tyskland kjent for store Pride-parader, men dette flagget ble fanget av kameraet under en lignende markering i Brasil.
Homofile menn som ble dømt i tiårene etter krigen, skal få dommene sine omstøtt. De som fortsatt er i live, kan få erstatning. I dag er Tyskland kjent for store Pride-parader, men dette flagget ble fanget av kameraet under en lignende markering i Brasil. Foto: Nelson Antoine / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den tyske forbundsdagen har vedtatt en plan for å annullere titusener av dommer mot menn som ble dømt for å ha sex med menn i tiårene etter krigen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sex mellom menn var forbudt i Tyskland fra samlingen i 1871, men håndhevelsen av loven ble kraftig skjerpet under nazistene. Etter andre verdenskrig forble sex mellom menn forbudt i begge de tyske statene. Avkriminaliseringen kom på slutten av 1960-tallet, men loven – kjent som paragraf 175 – besto fram til 1994.

Til sammen ble rundt 68.300 menn dømt i henholds til paragraf 175 i tiårene etter krigen. I 2000 beklaget Forbundsdagen at loven ble beholdt da Tyskland skulle gjenreises, politisk så vel som økonomisk etter krigen.

Med det nye forslaget vil alle dommene bli omstøtt. De som fortsatt er i live skal få 3.000 euro i erstatning, pluss 1.500 euro per påbegynte år de tilbrakte i fengsel. Det er anslått at rundt 5.000 av de dømte mennene fortsatt er i live og vil ha krav på erstatning.

– Det er godt at stigmaet mange homofile opplevde ved å være kriminelle, endelig blir fjernet. Det er mindre bra at mange ikke får oppleve dette, fordi de har dødd i mellomtiden, sier politiker Volker Beck, som lenge har kjempet for homofiles rettigheter.

Forslaget sendes nå videre for godkjenning i Forbundsrådet.

Les også:

Studie: – Homofile menn er bedre foreldre

Kirkesogn nekter homofil vigsling – statsråd reagerer