Derfor ødelegger IS verdensarv og historiske steder

Videoen i vinduet over viser noen av IS' verste ødeleggelser av historiske steder og viktig verdensarv.

I tre år har IS drevet systematisk ødeleggelse av oldtidsminner for å demonstrere verdenssamfunnets maktesløshet og vise forakt for moderne verdier.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Onsdag sprengte terrororganisasjonen IS den 800 år gamle Al-Nuri-moskeen i Mosul. Den historiske moskeen, med sin berømte skjeve minaret, var et viktig symbol for Mosul. Den var også et viktig symbolsk mål for de irakiske regjeringsstyrkene som er i ferd med å gjenerobre byen. Det var i denne moskeen IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi 29. juni 2014 erklærte opprettelsen av sitt såkalte kalifat, under navnet «Den islamske staten».

Onsdag sprengte terrororganisasjonen IS den 800 år gamle Al-Nuri-moskeen i Mosul. Den historiske moskeen, med sin berømte skjeve minaret, var et viktig symbol for Mosul. Foto: Reuters / NTB scanpix.
Onsdag sprengte terrororganisasjonen IS den 800 år gamle Al-Nuri-moskeen i Mosul. Den historiske moskeen, med sin berømte skjeve minaret, var et viktig symbol for Mosul. Foto: Reuters / NTB scanpix.

Moské-sprengningen er det seneste eksempelet på ekstremistenes systematiske ødeleggelser av kulturhistoriske skatter de siste tre årene.

Les også: Abadi: Moskésprengning er en erkjennelse av nederlag

Utstyrt med bulldosere, sprengstoff og slegger har terrororganisasjonen gyvet løs på en enorm mengde oldtidsminner i Syria, Irak og Libya. Verken moskeer, kirker, biblioteker, skrifter eller eldgamle skulpturer har vært spart.

Blant de mest kjente monumentene og verdensarvstedene ødelagt av IS finner vi disse:
• Et 2000 år gamle romerske teateret i Palmyra.
• Den romerske søylekonstruksjonen Tetrapylon. Av 16 søyler står bare to igjen.
• Det berømte Baal-tempelet i Palmyra.
• De historiske byene Nimrud, Hatra og Nineveh.
• Plyndring av museet i Mosul.
• En lang rekke kirker og moskeer.

Fundamentalistisk tolkning

Det 2000 år gamle Baal-tempelet i Palmyra blir lagt i ruiner av IS. Foto: AP / NTB scanpix.
Det 2000 år gamle Baal-tempelet i Palmyra blir lagt i ruiner av IS. Foto: AP / NTB scanpix.

Ødeleggelsene har vært begrunnet i en fundamentalistisk tolkning av islam, hvor de ser på det som sin plikt å fjerne avgudsbilder, bekjempe kjetterske symboler og tenkere - og bekjempe andre trosforestillinger.

Les også: Syria: – IS har ødelagt romersk teater i Palmyra

IS har et ønske om å fjerne alt som minner om en annen historie og virkelighet enn det deres religiøse dogma tilsier, mener arkeolog Christopher Prescott ved Universitetet i Oslo.

Prescott tror imidlertid at islamistgruppas realpolitiske motiver er vel så viktige.

– Når IS har rasert kirker, moskeer, gravminner, biblioteker og læresteder er det delvis drevet av kamp mot andre grupperinger i området som kristne assyrere, shia- og sufigrupper, altså en slags religiøs-kulturell rensning, sier Prescott til ABC Nyheter.

– Angrepet på en del av de verdenskjente kulturminnene som Palmyra, Nimrud, Hatra, Nineveh og museet i Mosul er mest et propaganda-anslag mot verdenssamfunnet for å demonstrere dets maktesløshet og IS' forakt for moderne verdier.

Les også: IS sprengte triumfbuen i Palmyra

– Symbolsk betydning

Prescott holder muligheten åpen for at det kan være andre grupperinger som har ødelagt den 800 år gamle Al-Nuri-moskeen i Mosul. Men skulle det være IS som har sprengt tårnet, slik myndighetene i Irak påstår, mener Prescott det antakeligvis skyldes at de ikke ønsker at moskeen skal kunne brukes av irakiske myndigeter, og shia'ene, i en propagandasammenheng knyttet til et nederlag i Mosul.

– Moskeen har symbolsk betydning fra det ottomanske rikets erobringer i Irak, korstogstiden i forkant av erobringen av Jerusalem, fra folkeaksjonen i 2014 som skulle hindre IS i å sprenge den - og som sted der al-Baghdi erklærte opprettelsen av «kalifatet», sier Prescott til ABC Nyheter.

Les også: 2.000 år gammelt tempel totalødelagt i Palmyra

Ifølge arkeologen har ødeleggelsen av disse viktige stedene vært nøye planlagt. Og gjennomføringen og mediedekningen har vært velregissert. For eksempel: Videoene som viser ødeleggelsen av museet i Mosul og angrepet på Nimrud brukte IS's propagandister flere uker på regissere, legge på musikk og bønner før de ble sluppet over sosiale medier.

Fortvilelse og maktesløshet

Å beskytte kulturminner handler om å ivareta folks verdighet og historie. Tar man det fra dem, gir handlingene en sjokkeffekt langt utover krigssonen.

I et intervju med NRK tidligere i år beskrev Abid Hussein Ibrahim, vokter ved Mosul museum, noe av maktesløsheten og fortvilelsen både lokalbefolkning og verdenssamfunn opplever etter de arkeologiske herjingene til IS:

– Da jeg så museet ødelagt, føltes det som om de hadde ødelagt hjemmet vårt. Vi er irakere og dette er vår kulturarv, skapt av våre fedre og forfedre. IS kom i en kort periode og ødela alt. Jeg ville heller ha dødd enn å se denne ødeleggelsen.

– Hvert land har sin kulturarv, og dette er den irakiske sivilisasjonen og begynnelse. Hva har en slik ødeleggelse med islam å gjøre? Det som var her var ikke bare viktig for Irak, men for hele verden. Når du er stolt, kommer stoltheten din fra dine forfedre - ikke sant? Dette var våre røtter, fortalte Ibrahim til NRK.

Les også: FN ber verden stanse IS' arkeologiske ødeleggelser

Sprengte oldtidsby i luften

Oldtidsbyen Nimrid ble blåst i luften av ekstremistorganisasjonen IS i april 2015. Foto: AP / NTB scanpix.
Oldtidsbyen Nimrid ble blåst i luften av ekstremistorganisasjonen IS i april 2015. Foto: AP / NTB scanpix.

Særlig hardt har oldtidsbyen Nimrud blitt rammet. Sommeren 2014 inntok IS den tidligere hovedstaden i det mektige Assyriske riket. Oldtidsbyen hadde røtter 3300 år tilbake i tid, men lite ble spart av terrororganisasjonen. Med hammer, drill og vinkelsliper ødela IS det meste som minner om den assyriske storhetstiden. Resten ble blåst i luften med sprengstoff. Arkeologer anslår at rundt 60 prosent av Nimrud ble ødelagt av IS.

Les også: Her jevner IS oldtidsby med jorden

Også oldtidsbyen Hatra i Nord-Irak ble offer for ekstemistenes herjinger. Etter at IS erobret området i 2014, erklærte den sunni-ekstremistiske gruppa at statuene og templene i Hatra var i strid med islam. Senere la IS ut en video av eldgamle statuer som ble skutt i stykker med automatvåpen. IS-medlemmene slo løs på flere tusen år gamle bygninger med slegger.

Men for de ulike lokale grupper som IS ønsker å fjerne er ødeleggelsene av deres samlingsteder og helligdommer vel så alvorlige. Disse ødeleggelsene får gjerne mindre oppmerksomhet enn ødeleggelsen av steder kjent fra Bibelen og verdenshistorie.

Les også: Deler av nok en irakisk oldtidsby ødelagt av IS

Fjerner ukjente kulturspor

Til tross for ødeleggelsene og plyndringen av de kjente stedene, mener arkeolog Christopher Prescott at det er et annet moment som er vel så alvorlig:

– Det alvorligste for meg er når plyndrere, ikke bare fra IS, har gjennomgravd ikke-undersøkte steder, for å tjene på antikvitetsmarkedet i velstående deler av verdenen.

– IS har bevisst sprengt avsetninger av kulturspor som aldri er avdekket eller undersøkt - slik de gjorde i Nimrud. Hensikten er å sikre at mennesker i dag og i fremtiden aldri skal kunne ta del i kunnskapene om vår historie som ligger gjemt i disse arkeologiske steder.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:04 18-åring berget poeng for Solskjær og Manchester United mot Everton17:02 Markeng skadd i Klingenthal, Lindvik på sjette16:44 Simen Hegstad Krüger til topps i Davos16:32 Premieretur for Go-Ahead og regjeringens jernbanereform – Dale lover bedre togtilbud16:08 Vy innstiller 104 avganger på Østfoldbanen16:07 Simen Hegstad Krüger vant 15 kilometer fri teknikk i Davos16:03 Thingnes Bø sikret norsk stafettseier etter vanvittig opphenting15:32 Solberg skuffet etter klimamøtet15:18 Søskenpar funnet forlatt i Aarhus15:13 Dansk minister: Dypt utilfredsstillende avtale15:05 Kinesisk statskanal fjernet Arsenals kamp mot City fra sendeskjemaet etter Özil-kritikk14:54 Birkeland med nok en seier i IBU-cupen14:38 Bryne mintes den drepte Sigbjørn Sveli14:33 Norske veteraner inn for å rydde opp etter australske skogbranner14:22 Nederland tok sitt første VM-gull i finaledrama mot Spania14:22 Tiger Woods gråt av glede etter USAs seier i Presidents Cup14:22 Guterres: Jeg er skuffet14:12 Elvestuen lettet over resultatet i Madrid14:10 Ingen jubel etter FNs klimakonferanse13:34 Russisk mareritt for Solberg: Nesten alle skudd gikk inn13:32 Kristoffersen kjørte seg opp 23 plasser med kanonomgang i Val d'Isere13:07 Får ikke intervjue Martin Ødegaard etter avsløringen om faren13:00 Tiril Eckhoff med 20 treff og suveren seier i Hochfilzen12:30 Hotelleier Petter Stordalen får skattesmell på 161 millioner12:29 Tiril Eckhoff vant jaktstarten i Hochfilzen med feilfri skyting12:16 Gjetere drept i Nigeria12:14 Johaug ustoppelig i Davos – tok sin fjerde strake seier12:09 Total norsk langrennsdominans i Vuokatti11:57 Barn omkom i kraftig jordskjelv på Filippinene11:57 Kvinne omkom i utforkjøring i Troms11:54 VM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2811:36 Therese Johaug var overlegen da hun vant 10 km fri teknikk søndag11:30 – Trump har fjernet hykleriet rundt frihandel. Alle har jo jukset10:58 VM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2810:57 Hodeidas innbyggere lever fortsatt i frykt10:53 Corbyn beklager valgnederlaget10:37 Ingen skadd i stort steinras i Kvinesdal10:36 Opptur for Pedersen og Lorentzen i Japan10:30 Hit reiser nordmenn i jula10:12 Minst 14 omkom i bussulykke i Nepal09:23 Avis: – Blir vanskelig for Zidane å ikke hente hjem Ødegaard etter denne sesongen09:21 Solid hjemmeseier for Zuccarello og Minnesota Wild09:16 Jul i Bredtveit fengsel: – Det jeg ønsker meg mest er å være med barna mine09:14 Mor dømt som hallik for sin egen datter i Bergen09:00 Bygger Nordens største solpark ved Legoland08:47 Nesten fire av ti nordmenn sier de kaster for mye mat i jula08:36 Politiet: Vær snille med hverandre08:28 Fem drept i indisk uro08:13 Danmark på den grønne, glitrende juletre-toppen07:33 Medier: Demokraten Jeff Van Drew vil skifte parti07:05 Go-Ahead klar for oppstart – lover å gjøre alt de kan for å få folk hjem til jul06:45 Dødstallet etter vulkanutbruddet på New Zealand stiger06:26 Ny australsk by rammes av skogbranner06:03 Kina dropper toll på amerikanske varer05:50 Dette skjedde i natt05:30 Dette skjedde i natt05:04 – Jeg ville se fugleunger. Jeg føler meg forrådt04:46 50 døde funnet i hus i Mexico04:42 Bolivia vil utstede arrestordre på Morales04:08 Voldsomme demonstrasjoner i Beirut03:58 Karneval i Belgia fjernes fra UNESCOs verdensarvliste02:44 Fortsatt ingen enighet på klimakonferansen i Madrid02:11 Ulykkesflyet i Chile hadde problemer også i 201602:09 Politiet stanset ruset drosjetyv i Nittedal23:26 Hovland og Wolff klatret, men er langt bak i Florida23:07 Thorsby bidro til derbyseier for Sampdoria23:00 Greta Thunberg etter voldsanklager: – Beklager22:11 To døde og tusenvis strømløse etter ekstremvær i Frankrike21:35 Tankbilvelt i Sogn og Fjordane - luftambulanse til stedet21:05 2019: Trygdeskandale, bompengebråk og klimastreik20:53 Hevder Mossad bidro til terrorpågripelser i Danmark20:28 Mann drept under ran på restaurant i Sverige19:37 Mann sovnet med sykkellås rundt halsen – måtte fjernes med vinkelkutter18:41 Har kartlagt hundrevis av skipsvrak rundt Island18:22 Ødegaard og Real Sociedad tok poeng mot Barcelona i festlig kamp18:16 Liverpool slapp med skrekken – Klopp feiret ny kontrakt med seier over Watford18:13 Nordmennene utenfor pallen i laghoppingen i Klingenthal18:03 King tilbake, men ut med ny skade da Bournemouth slo Chelsea etter VAR-mål17:37 Klimaaktivister pågrepet på Schiphol-flyplassen17:27 Fedmeekspert slakter butikkenes priskrig16:51 Hegerberg-dobbel da Roma vant stort16:40 Ringen på fjerdeplass i kontinentalcupen i Ruka16:22 Håvard Nielsen scoret i Greuther Furths storseier16:15 Eldre mann alvorlig skadd i påkjørsel i Skien15:59 Feilfri Thingnes Bø smadret konkurrentene på jaktstarten i Hochfilzen15:56 Klæbo spurtet til seier i Davos – første pallplass for Taugbøl15:55 Falla slått av 20 år gamle svenske Svanh på sprinten: – Var sikker på at det var Stina15:49 Lundby skuffet og ble nummer fem da Hölzl vant i Klingenthal15:12 Mange pågrepet under protester mot valget i Algerie15:07 Mann knivstukket på Jessheim – mistenkt pågrepet14:58 Kvinne til sykehus etter arbeidsulykke i Nordland14:57 Nasjonal rassikringsgruppe frykter pris trumfer sikkerhet i veiutbygging14:52 Syrstad Engen-mål for Wolfsburg i storseier14:51 Langrenn: 14 nordmenn foran beste utlending i skandinavisk cup i Vuokatti14:35 Norsk pilot tiltalt for menneskehandel og grov voldtekt14:25 Trond Alstad gir seg i RBK14:11 Polens opposisjon har valgt presidentkandidat13:43 Ingen tegn til enighet på klimakonferansen i Madrid13:18 Tusenvis demonstrerer i Bangkok13:11 Forrykende Olsbu Røiseland-avslutning sikret norsk stafettseier: – Ingen klarer å holde følge
Siste nytt
17:04Sport18-åring berget poeng for Solskjær og Manchester United mot Everton17:02SportMarkeng skadd i Klingenthal, Lindvik på sjette16:44SportSimen Hegstad Krüger til topps i Davos16:32ReisePremieretur for Go-Ahead og regjeringens jernbanereform – Dale lover bedre togtilbud16:08ReiseVy innstiller 104 avganger på Østfoldbanen16:07SportSimen Hegstad Krüger vant 15 kilometer fri teknikk i Davos16:03SportThingnes Bø sikret norsk stafettseier etter vanvittig opphenting15:32VerdenSolberg skuffet etter klimamøtet15:18VerdenSøskenpar funnet forlatt i Aarhus15:13VerdenDansk minister: Dypt utilfredsstillende avtale15:05SportKinesisk statskanal fjernet Arsenals kamp mot City fra sendeskjemaet etter Özil-kritikk14:54SportBirkeland med nok en seier i IBU-cupen14:38NorgeBryne mintes den drepte Sigbjørn Sveli14:33VerdenNorske veteraner inn for å rydde opp etter australske skogbranner14:22SportNederland tok sitt første VM-gull i finaledrama mot Spania14:22SportTiger Woods gråt av glede etter USAs seier i Presidents Cup14:22VerdenGuterres: Jeg er skuffet14:12VerdenElvestuen lettet over resultatet i Madrid14:10VerdenIngen jubel etter FNs klimakonferanse13:34SportRussisk mareritt for Solberg: Nesten alle skudd gikk inn13:32SportKristoffersen kjørte seg opp 23 plasser med kanonomgang i Val d'Isere13:07SportFår ikke intervjue Martin Ødegaard etter avsløringen om faren13:00SportTiril Eckhoff med 20 treff og suveren seier i Hochfilzen12:30PengerHotelleier Petter Stordalen får skattesmell på 161 millioner12:29SportTiril Eckhoff vant jaktstarten i Hochfilzen med feilfri skyting12:16VerdenGjetere drept i Nigeria12:14SportJohaug ustoppelig i Davos – tok sin fjerde strake seier12:09SportTotal norsk langrennsdominans i Vuokatti11:57VerdenBarn omkom i kraftig jordskjelv på Filippinene11:57NorgeKvinne omkom i utforkjøring i Troms11:54SportVM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2811:36SportTherese Johaug var overlegen da hun vant 10 km fri teknikk søndag11:30Penger– Trump har fjernet hykleriet rundt frihandel. Alle har jo jukset10:58SportVM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2810:57VerdenHodeidas innbyggere lever fortsatt i frykt10:53VerdenCorbyn beklager valgnederlaget10:37NorgeIngen skadd i stort steinras i Kvinesdal10:36SportOpptur for Pedersen og Lorentzen i Japan10:30NorgeHit reiser nordmenn i jula10:12VerdenMinst 14 omkom i bussulykke i Nepal09:23SportAvis: – Blir vanskelig for Zidane å ikke hente hjem Ødegaard etter denne sesongen09:21SportSolid hjemmeseier for Zuccarello og Minnesota Wild09:16Helse og livsstilJul i Bredtveit fengsel: – Det jeg ønsker meg mest er å være med barna mine09:14NorgeMor dømt som hallik for sin egen datter i Bergen09:00VerdenBygger Nordens største solpark ved Legoland08:47Helse og livsstilNesten fire av ti nordmenn sier de kaster for mye mat i jula08:36NorgePolitiet: Vær snille med hverandre08:28VerdenFem drept i indisk uro08:13VerdenDanmark på den grønne, glitrende juletre-toppen07:33VerdenMedier: Demokraten Jeff Van Drew vil skifte parti07:05NorgeGo-Ahead klar for oppstart – lover å gjøre alt de kan for å få folk hjem til jul06:45VerdenDødstallet etter vulkanutbruddet på New Zealand stiger06:26VerdenNy australsk by rammes av skogbranner06:03VerdenKina dropper toll på amerikanske varer05:50NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeDette skjedde i natt05:04Verden– Jeg ville se fugleunger. Jeg føler meg forrådt04:46Verden50 døde funnet i hus i Mexico04:42VerdenBolivia vil utstede arrestordre på Morales04:08VerdenVoldsomme demonstrasjoner i Beirut03:58VerdenKarneval i Belgia fjernes fra UNESCOs verdensarvliste02:44VerdenFortsatt ingen enighet på klimakonferansen i Madrid02:11VerdenUlykkesflyet i Chile hadde problemer også i 201602:09NorgePolitiet stanset ruset drosjetyv i Nittedal23:26SportHovland og Wolff klatret, men er langt bak i Florida23:07SportThorsby bidro til derbyseier for Sampdoria23:00VerdenGreta Thunberg etter voldsanklager: – Beklager22:11VerdenTo døde og tusenvis strømløse etter ekstremvær i Frankrike21:35NorgeTankbilvelt i Sogn og Fjordane - luftambulanse til stedet21:05Norge2019: Trygdeskandale, bompengebråk og klimastreik20:53VerdenHevder Mossad bidro til terrorpågripelser i Danmark20:28VerdenMann drept under ran på restaurant i Sverige19:37NorgeMann sovnet med sykkellås rundt halsen – måtte fjernes med vinkelkutter18:41VerdenHar kartlagt hundrevis av skipsvrak rundt Island18:22SportØdegaard og Real Sociedad tok poeng mot Barcelona i festlig kamp18:16SportLiverpool slapp med skrekken – Klopp feiret ny kontrakt med seier over Watford18:13SportNordmennene utenfor pallen i laghoppingen i Klingenthal18:03SportKing tilbake, men ut med ny skade da Bournemouth slo Chelsea etter VAR-mål17:37ReiseKlimaaktivister pågrepet på Schiphol-flyplassen17:27PengerFedmeekspert slakter butikkenes priskrig16:51SportHegerberg-dobbel da Roma vant stort16:40SportRingen på fjerdeplass i kontinentalcupen i Ruka16:22SportHåvard Nielsen scoret i Greuther Furths storseier16:15NorgeEldre mann alvorlig skadd i påkjørsel i Skien15:59SportFeilfri Thingnes Bø smadret konkurrentene på jaktstarten i Hochfilzen15:56SportKlæbo spurtet til seier i Davos – første pallplass for Taugbøl15:55SportFalla slått av 20 år gamle svenske Svanh på sprinten: – Var sikker på at det var Stina15:49SportLundby skuffet og ble nummer fem da Hölzl vant i Klingenthal15:12VerdenMange pågrepet under protester mot valget i Algerie15:07NorgeMann knivstukket på Jessheim – mistenkt pågrepet14:58NorgeKvinne til sykehus etter arbeidsulykke i Nordland14:57MotorNasjonal rassikringsgruppe frykter pris trumfer sikkerhet i veiutbygging14:52SportSyrstad Engen-mål for Wolfsburg i storseier14:51SportLangrenn: 14 nordmenn foran beste utlending i skandinavisk cup i Vuokatti14:35NorgeNorsk pilot tiltalt for menneskehandel og grov voldtekt14:25SportTrond Alstad gir seg i RBK14:11VerdenPolens opposisjon har valgt presidentkandidat13:43VerdenIngen tegn til enighet på klimakonferansen i Madrid13:18VerdenTusenvis demonstrerer i Bangkok13:11SportForrykende Olsbu Røiseland-avslutning sikret norsk stafettseier: – Ingen klarer å holde følge
Populært