Meny

Sverige kaller Russlands ambassadør inn på teppet

Russisk kampfly sneiet svensk overvåkingsfly: – Bemerkelsesverdig

Det svenske overvåkingsflyet var ute på et rutineoppdrag over Østersjøen da det ble avskåret av det russiske jagerflyet av typen SU-27. Foto: AP

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Svenske myndigheter har innkalt Russlands ambassadør på teppet etter at et russisk kampfly av typen SU-27 var svært nær ved å kollidere med et svensk overvåkingsfly av typen S 102 B.

Den alvorlige hendelsen inntraff mandag denne uken. Begge flyene befant seg da i internasjonalt luftrom, opplyser den svenske Försvarsmakten på sin hjemmeside.

Hendelsen er innrapportert til den svenske regjeringen, skriver SVD.

Det svenske overvåkingsflyet er stasjonert på Malmen i Linköping og var ute på et rutineoppdrag over Østersjøen da det ble avskåret av det russiske jagerflyet.

– Dette er uakseptabelt oppførsel fra Russland, slår Sveriges forsvarsminister Peter Hultqvist fast overfor SVT.

– Fra et sikkerhetssynspunkt er det uprofesjonelt, og riskoen for alvorlige hendelser øker markant, legger han til.

Les også: Amerikansk gigantfly avskåret av russisk kampfly

–  Bemerkelsesverdig

– Det som gjør at vi synes dette er bemerkelsesverdig er at det var så kort avstand mellom flyene, sier pressesekretær ved Försvarsmakten, Jesper Tengroth, til SVT.

Det er ikke uvanlig at russiske fly går på vingene for å identifisere svenske overvåkingsfly, men denne gang var det annerledes. Ifølge TV4 skal avstanden mellom flyene kun ha vært noen få meter, men dette er ikke offisielt bekreftet.

Les også: USA utplasserer F-35A jagerfly på grensen til Russland

– Jo større er risikoen

– Jo nærmere flyene er hverandre, desto større er risikoen for en ulykke, påpeker Tengroth. Han viser til at det pågår mye aktivitet i luftrommet over Østersjøen.

– Alle har rett til å fly i internasjonalt luftrom. Det er viktig alle opptrer korrekt og opprettholder flysikkerheten, understreker Jesper Tengroth.

Samme dag skal et amerikansk overvåkingsfly ha opplevd noe tilsvarende da et russisk SU-27-fly patruljerte i samme område. Ifølge amerikanske medier skal avstanden bare ha vært 1,5 meter.

Les også: Nærkontakt mellom amerikansk og russisk fly over Syria

Svensk overvåkingsfly av typen S 102 B Foto: Försvarsmakten

Provosert av NATO-fly

Foruten å kalle inn den russiske ambassadøren til svensk UD, vil ikke Försvarsmakten utdype hvilke andre tiltak som eventuelt kan bli iverksatt som følge av hendelsen.

Samtidig kommer det melding om at Russland anklager NATO-fly for å ha forsøkt å nærme seg forsvarsminister Sergej Sjojgus fly da det nylig fløy over Østersjøen, skriver TT. Deretter skal russiske krigsfly ha jaget vekk NATO-flyene. NATO har så langt ikke kommentert hendelsen.

Les også: – Russiske jagerfly inne i finsk luftrom

Populært