FN: Betydelig økning i Israels bosetningsaktivitet

Israels statsminister Benjamin Netanyahu kunngjorde tirsdag byggestart for den første nye bosetningen på den okkuperte Vestbredden på rundt 25 år. Foto: AP / NTB scanpix
Israels statsminister Benjamin Netanyahu kunngjorde tirsdag byggestart for den første nye bosetningen på den okkuperte Vestbredden på rundt 25 år. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Israel har ikke gjort noe for å innfri Sikkerhetsrådets krav om byggestans i de ulovlige bosetningene på den okkuperte Vestbredden, fastslår FNs utsending.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Israels statsminister Benjamin Netanyahu kunngjorde tirsdag at det er hans "privilegium" å bygge en helt ny bosetning for første gang på rundt 25 år.

Senere samme dag var bosetningene i okkuperte palestinske områder tema i FNs sikkerhetsråd. Midtøsten-utsending Nickolaj Mladenov understreket at FN anser bosetningene for å være folkerettsstridige.

Mladenov presenterte sin andre rapport siden Sikkerhetsrådet i desember vedtok en resolusjon der israelske bosetninger ble fordømt som et åpenbart brudd på folkeretten. Sikkerhetsrådet krevde da full stans i Israels bosetningsaktivitet på den okkuperte Vestbredden.

Siden 24. mars har Israel kunngjort planer om nesten 4.000 boliger og utstedt ytterligere 2.000 anbud for bygging i bosetninger på Vestbredden og i Øst-Jerusalem, opplyser Mladenov. Han påpeker at det er en betydelig økning fra den forrige tremånedersperioden.

Palestinsk stat

USAs FN-ambassadør Nikki Haley har omtalt FN-resolusjonen om bosetningene som et forferdelig feilgrep. Resolusjonen ble vedtatt da Haleys forgjenger overraskende lot være å legge ned veto i Sikkerhetsrådet, rett før Barack Obama gikk av som USAs president.

Resolusjonen legger opp til løpende evalueringer hver tredje måned, og tirsdagens rapport kom samtidig som Netanyahu kunngjorde byggestart i den nye bosetningen Amichai.

Den ligger nord på Vestbredden. Der bor det fra før flere hundre tusen israelske bosettere på land som er øremerket for en fremtidig palestinsk stat i tråd med en tostatsløsning.

Trumps fredsframstøt

Palestinas president Mahmoud Abbas' talsmann, Nabil Abu Rudeineh, kaller den nye byggingen for en alvorlig opptrapping, melder nyhetsbyrået Wafa.

Netanyahus kunngjøring kommer dagen etter at president Donald Trumps spesialrådgiver Jason Greenblatt ankom regionen. Onsdag får han selskap av Trumps svigersønn Jared Kushner.

De skal ha samtaler med israelske og palestinske representanter om muligheten for å gjenoppta fredsprosessen som har ligget død siden 2014.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden