Tusenvis drept i Kongo de siste månedene

Over 3.000 mennesker er drept i kamper mellom regjeringssoldater (bildet) og stammemilits i Kongo de siste åtte månedene, heter det i en rapport fra den katolske kirke. Foto: AP / NTB scanpix
Over 3.000 mennesker er drept i kamper mellom regjeringssoldater (bildet) og stammemilits i Kongo de siste åtte månedene, heter det i en rapport fra den katolske kirke. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

3.383 mennesker er drept i sammenstøt mellom regjeringsstyrker og militssoldater i Kasai-regionen i Kongo de siste åtte månedene, viser en ny rapport.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rapporten er utarbeidet av den katolske kirke og pavens personlige utsending i Kongo og omtaler blant annet 30 massegraver som er funnet.

20 landsbyer i Kasai-regionen er ifølge rapporten totalt ødelagt og rundt 60 helsesentre og 140 skoler, drevet av den katolske kirke, er helt eller delvis ødelagt siden august 2016.

Striden i Kasai-regionen oppsto da myndighetene i Kinshasa nektet å gi stammelederen Jean-Pierre Mpandi og hans Kamuina Nsapu-milits offisiell status.

Mpandis milits forsøker nå å drive regjeringsstyrkene ut av området. Stammelederen ble selv drept i august i fjor, men uroen har siden spredt seg til fem provinser.

FNs høykommissær for menneskerettigheter Zeid Ra'ad Al Hussein anklaget tirsdag myndighetene i Kongo for å ha væpnet en annen militsgruppe i Kasai-regionen, Banu Mura, for å bekjempe Kamuina Nsapu-militsen.

– Teamet mitt så barn helt ned i toårsalderen med avkappede lemmer, og mange babyer hadde machetesår og alvorlige brannskader, sier Zeid.

Flyktninger fra flere landsbyer har fortalt FN-granskerne at Banu Mura-militsen har stått bak slike overgrep.

Aktuelt:

Kongo: – Over 500 drept i sammenstøt siden mars

17 massegraver funnet i Kongo

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden