Nederlandske journalister bortført i Colombia

Artikkelen fortsetter under annonsen

ELN-geriljaen i Colombia, som sitter i fredsforhandlinger med regjeringen i landet, anklages for å ha bortført to nederlandske journalister.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De to journalistene var på oppdrag i Colombia for å finne den biologiske moren til en colombiansk kvinne som ble adoptert bort til et par i Nederland.

– I dag morges ble journalisten Derk Johannes Bolt (62) og kameramannen hans Eugenio Ernest Marie Follender (58), begge nederlandske statsborgere, stanset i El Tarra, en region i Norte de Santander-distriktet nær grensa til Venezuela, trolig av ELN-opprørere, heter det i en kunngjøring fra colombiansk politi.

I mai i fjor ble en spansk journalist og to colombianske TV-reportere bortført av ELN i det samme området, men de ble løslatt etter forhandlinger få dager senere.

Colombianske myndigheter krever at Bolt og Follender straks blir løslatt. ELN bekrefter ikke at de står bak bortføringen og har lovet å undersøke saken.

Foreløpig fredsavtale

ELN har i motsetning til Colombias største geriljagruppe FARC ikke inngått noen fredsavtale med myndighetene, men undertegnet i februar i år det som ble betegnet som en foreløpig avtale.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den første runden med formelle fredssamtaler mellom ELN og myndighetene fant sted i april, mens den andre og hittil siste runden ble innledet 15. mai.

Fortsetter angrepene

Den venstreorienterte geriljagruppen, som antas å ha under 2.000 væpnede kvinner og menn i sine rekker, har til tross for fredssamtaler fortsatt sine angrep og aksjoner.

Myndighetene anklager blant annet geriljaen for å ha stått bak flere bortføringer og sabotasjeaksjoner i år, og gruppa tok også på seg ansvaret for et bombeangrep som kostet en politimann livet i hovedstaden Bogota i februar.

I mars ble en av geriljaens ledere, Alvaro Gelves Ortega, drept i en trefning med regjeringsstyrker, og noen dager senere slo ELN tilbake og drepte to regjeringssoldater.

Få dager før den siste runden med fredssamtaler åpnet, løslot ELN åtte fanger.