Assange taler etter fem år i dekning

Julian Assange ventes å tale en gang etter klokken 14 norsk tid. Vi sender direkte her.

Den australske WikiLeaks-grunnleggeren Julian Assange har søkt tilflukt i den ecuadorianske ambassaden i London i fem år. I dag holder han tale.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ecuadors nyvalgte president kritiserer WikiLeaks' grunnlegger Julian Assange for å være en hacker, men sier han kan få bli på Ecuadors ambassade i London.

President Lenin Moreno har tidligere gitt klar beskjed til Assange om at han skal holde seg unna ecuadoriansk politikk og avstå fra å tvitre politiske meldinger, slik Assange blant annet gjorde da Moreno vant valget. Moreno har vært mer kritisk enn sin forgjenger, Rafael Correa, som sa det var Ecuadors plikt å gi Assange asyl på ambassaden, der han nå har vært siden 2012.

– Assange er en hacker. Det er noe vi er imot og som jeg personlig tar avstand fra. Men jeg respekterer situasjonen han befinner seg i, fanget i Ecuadors ambassade i London, sa Moreno mandag.

Tidligere denne måneden droppet svensk påtalemyndighet de sju år gamle voldtektsanklagene mot Assange og trakk tilbake den europeiske arrestordren som førte til at han i utgangspunktet flyktet til ambassaden og ba om asyl. Britisk politi har fremdeles planer om å arrestere ham hvis han setter foten utenfor ambassaden, fordi han brøt reglene for prøveløslatelsen sin i 2012.

Assange har hele tiden hevdet sin uskyld og sier at å overgi seg til svenske myndigheter ville ført til utlevering til USA, der han er ettersøkt for å ha offentliggjorde store mengder hemmeligstemplede militære og diplomatiske dokumenter.

Les også:

Assange sier han ikke kommer til å tilgi

Svensk etterforskning av Assange stanses

–USA forbereder siktelse mot WikiLeaks-grunnlegger

Fakta om saken mot Julian Assange

* Den australske WikiLeaks-grunnleggeren Julian Assange har siden 2010 vært etterlyst av svensk påtalemyndighet, anklaget for seksuelle overgrep mot to svenske kvinner og voldtekt mot en av dem i 2010.

* 7. desember 2010: Pågrepet av britisk politi på grunnlag av en europeisk arrestordre

* 16. desember 2010: Løslatt mot en kausjon på 1,8 millioner kroner.

* 24. februar 2011: En britisk domstol beslutter at Assange skal utleveres til Sverige. Assange anker og sier han frykter at svenskene vil utlevere ham videre til USA. Bakgrunnen for frykten er at WikiLeaks har publisert hemmeligstemplet materiale om USAs krigføring i Irak og Afghanistan.

* 2. november 2011: En ankedomstol opprettholder utvisningsbeslutningen. Assange anker igjen.

* 14. juni 2012: Britisk høyesterett avviser å behandle anken på nytt.

* 19. juni 2012: Assange søker tilflukt i den ecuadorianske ambassaden i London og ber om politisk asyl i Ecuador.

* 16. august 2012: Ecuador innvilger Assange asyl. Storbritannias utenriksminister William Hague avviser å gi Assange fritt leide ut av landet.

* 13. august 2015: Deler av siktelsene for seksuelle overgrep henlegges av svensk påtalemyndighet, grunnet foreldelse. Voldtektsanklagen foreldes i 2020.

* 5. februar 2016: Et FN-panel fastslår at Assange er utsatt for vilkårlig frihetsberøvelse og ber britiske og svenske myndigheter gi ham friheten tilbake.

* 11. august 2016: Ecuador vil la Assange bli avhørt i den ecuadorianske ambassaden i London.

* 16. september: Svensk lagmannsrett opprettholder arrestordren mot Assange.

* 14. november: Ecuadoriansk påtalemyndighet begynner å avhøre Assange med svensk påtalemyndighet til stede. Avhøret pågår i to dager.

* 19. mai: Svensk påtalemyndighet opphever arrestordren mot Julian Assange, skriver avisa Expressen.

Personvernpolicy