Rekordhøyt antall mennesker på flukt: – Systemet vil kollapse

Video: Fem fakta du bør vite om mennesker på flukt.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Krig, vold og forfølgelse sender flere mennesker ut på flukt enn noensinne, viser UNHCRs ferske rapport. Barn er de største taperne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

"Global Trends report", som er UNHCRs viktigste årsoversikt, er dyster lesning. Ved utgangen av 2016 var hele 65,6 millioner mennesker verden over tvunget på flukt. Det er rundt 300.000 flere enn året før. Rundt halvparten av flyktningene er barn.

Det er et enormt høyt antall mennesker som trenger beskyttelse, og barn bærer den tyngste børen, fastslår UNHCR.

– Vi kan ikke akseptere at så store befolkningsgrupper på flukt blir den nye normalen, sier generalsekretær i Flyktninghjelpen Jan Egeland.

– Tallene demonstrerer at vi mislykkes med å finne løsninger på de langvarige konfliktene, samtidig som nye konflikter oppstår og forverres. Det er alarmerende at antallet mennesker på flukt har økt fem år på rad fra det som allerede var et historisk høyt nivå, sier Egeland.

Les også: KrF vil at Norge skal ta imot langt flere «EU-flyktninger»

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vil kollapse

Egeland påpeker at selv om flyktninger ikke lenger kommer til Norge i et stort antall, betyr det ikke at krisen er over.

– Flyktningkrisene fortsetter å utspille seg på den andre siden av våre europeiske murer. Norge mottok 3.460 asylsøkere i fjor. På samme tid mottok Uganda over 532.000 flyktninger.

– Det siste året har i snitt over to tusen mennesker krysset grensen fra Sør-Sudan til Uganda hver eneste dag. Uganda tar fortsatt imot flyktningene med åpne armer, i tråd med flyktningkonvensjonen. Men systemet vil kollapse dersom ikke resten av verden er med å dele på ansvaret, sier Egeland.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Regjeringen strammer inn forsørgelseskrav for familieinnvandring

Barn mest sårbare

Barn er de mest sårbare av alle flyktninggrupper, og tragisk nok er mange barn blitt atskilt fra sine foreldre.

Rundt 75.000 asylsøkere var barn som reiste alene eller som var kommet bort fra sine foreldre. UNHCR tror imidlertid dette tallet er for lavt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge FN-organisasjonen har det aldri tidligere vært så mange mennesker på flukt. Syria er det landet som produserer flest flyktninger i verden, totalt 5,5 millioner, men i 2016 seilte Sør-Sudan opp som den største nye produsenten av flyktninger. I dag er det 1,87 millioner mennesker fra Sør-Sudan på flukt.

I tillegg er det svært mange internt fordrevne. Ved utgangen av 2016 var det til sammen 40,3 millioner, året før var tallet 40,8 millioner. Syria, Irak er landene med størst antall mennesker på flukt internt, men også Colombia har fortsatt et betydelig antall internt fordrevne.

Les også: Gabriel: -Vi burde skamme oss

Mange asylsøkere

UNHCR understreker også problemene for den store gruppen som søker internasjonal beskyttelse som flyktninger. Ved fjorårets slutt var antallet som søkte asyl på verdensbasis hele 2,8 millioner mennesker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Høykommissær for flyktninger, Filippo Grandi, mener dette på alle måter et uakseptabelt høyt antall.

– Vi må møte krisen med solidaritet. Sammen må vi sørge for at verdens flyktninger, internt fordrevne og asylsøkere får den beskyttelsen de har krav på, sier han.

Les også: Hemmelige dokumenter: 6 millioner flyktninger søker Europa