Gazas innbyggere i stummende mørke

Gazas rundt to millioner innbyggere har nå strøm bare to-tre timer i døgnet. Foto: AP / NTB scanpix
Gazas rundt to millioner innbyggere har nå strøm bare to-tre timer i døgnet. Foto: AP / NTB scanpix

Nesten 2 millioner palestinere lever stort sett i mørke på den beleirede Gazastripen, etter at president Mahmoud Abbas og Israel kuttet strømforsyningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Strømmangel er ikke noe nytt på Gazastripen, som er helt avhengig av import utenfra. Den palestinske enklaven er derfor prisgitt Israel, som kontrollerer grensene, luftrommet og havområdet utenfor.

I flere år har innbyggerne på landstripen, som er på størrelse med Hamar kommune, måttet nøye seg med åtte timer strøm i døgnet. Nå er de nede i to-tre timer i døgnet.

Mesteparten av strømmen har kommet fra Israel, mens noe har kommet fra Egypt og resten har vært produsert lokalt ved et dieselfyrt kraftverk.

Regningene for elektrisiteten fra Israel er det de palestinske selvstyremyndighetene på Vestbredden som har tatt, men tidligere i år gjorde president Mahmoud Abbas det klart at det ville bli slutt på dette.

Det er den langvarige striden mellom Abbas' parti Fatah, som styrer på Vestbredden, og Hamas som styrer på Gazastripen, lå bak beslutningen.

Les også: FN fordømmer Hamas for festlig henrettelse av tre palestinere i Gaza

Abbas kutter

Abbas gikk etter internasjonalt press likevel med på å betale for noe elektrisitet til området, men har kuttet med 30 prosent i forhold til tidligere.

Det eneste kraftverket på Gazastripen ble bombet i et israelsk angrep i 2006 og kom aldri skikkelig i drift igjen etter dette. I april stanset det helt opp. Da var det slutt på dieselen.

Qatar og Tyrkia betalte for den siste dieselleveransen, men en krangel mellom Hamas og Abbas om avgift på importert diesel, har gjort det vanskelig å få i stand nye avtaler om leveranser.

Strømleveransen fra Egypt, der myndighetene ser på Hamas som en avlegger av Det muslimske brorskap, er notorisk upålitelig, og for Gazastripens innbyggere er resultatet et liv i mørke.

Les også: Hamas med nytt og mildere program - Israel ser ingen endring

Strømforsyningen til Gazastripen har i stor grad stanset opp, fordi palestinernes president Mahmoud Abbas ikke lenger vil betale regninga. Foto: AP / NTB scanpix Foto: Khalil Hamra / AP
Strømforsyningen til Gazastripen har i stor grad stanset opp, fordi palestinernes president Mahmoud Abbas ikke lenger vil betale regninga. Foto: AP / NTB scanpix Foto: Khalil Hamra / AP

Urenset kloakk

FN og hjelpeorganisasjoner advarer mot følgene av strømmangelen og frykter blant annet utbrudd av epidemier. Gazastripens eneste renseanlegg er ute av drift, og urenset kloakk pumpes nå rett ut i Middelhavet.

Sykehusene på Gazastripen sliter og er avhengige av egne aggregat. Kjøleanlegg og medisinsk utstyr som kuvøser og pustemaskiner skrur seg av og på, og operasjoner må settes på vent.

Vannpumper stopper, og det samme gjør da tilgangen på drikkevann. Vaskemaskiner må brukes midt på natta, og innholdet i frysere blir ødelagt.

Les også: HRW anklager Hamas for pågripelse av mentalt syke israelere

Kan lite gjøre

Hamas, som vant valget i de palestinske områdene i 2006, men som året etter ble fratatt regjeringsmakten av Abbas og siden har måttet nøye seg med å styre på Gazastripen, kan lite gjøre.

En av deres viktigste støttespillere, Qatar, er selv i hardt vær og gjenstand for blokade etter at Saudi-Arabia tidligere i måneden frøs de diplomatiske forbindelsene til landet.

Egypt, De forente arabiske emirater, Bahrain og Jemen fulgte etter, til applaus fra USA som krever at Qatar bryter båndene til Hamas og andre militante grupper.

Les også: To dømt til døden for narkosalg i Gaza

Sauer beiter ved siden av en innsjø med urenset kloakk på Gazastripen. Renseanlegget har stanset opp som følge av strømmangel. Foto: AP / NTB scanpix Foto: Adel Hana / AP
Sauer beiter ved siden av en innsjø med urenset kloakk på Gazastripen. Renseanlegget har stanset opp som følge av strømmangel. Foto: AP / NTB scanpix Foto: Adel Hana / AP

Total kollaps

FNs nødhjelpskoordinator i de palestinske områdene, Robert Piper, advarte denne uka mot de "katastrofale konsekvensene " strømmangelen kan få på Gazastripen.

Piper anslår at det må importeres 1 million liter diesel i måneden for å holde et minimum av helsevesenet og andre tjenester gående, og han ber omverdenen komme Gazastripens innbyggere til unnsetning.

– Ytterligere strømkutt kommer trolig til å føre til total kollaps av grunnleggende tjenester, blant dem kritiske funksjoner innenfor helse-, vann- og sanitær-sektorene, sa Piper.

– Det må bli slutt på å holde Gazas innbyggere som gisler i denne langvarige, interne palestinske feiden, sa han.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden