Problemer i kø for Colombia

Augusto Solari og Estudiantes møtte en motstander med nål under en cupkamp søndag.
Augusto Solari og Estudiantes møtte en motstander med nål under en cupkamp søndag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Støtten fra Norge og Cuba var avgjørende for fredsavtalen i Colombia, sier landets utenriksminister. Men narkokarteller og paramilitære utfordrer freden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Enn så lenge er colombianere flest glade over at 52 år med væpnet konflikt er over.

– Takk, Norge. Deres støtte og støtten fra hele det internasjonale samfunnet var avgjørende for hele fredsprosessen, sier utenriksminister Maria Ángela Holguín, som er i Norge sammen med lederen for den colombianske opprørsbevegelsen FARC, Rodrigo «Timochenko» Londoño, for å delta på Utenriksdepartementets fredsmeklerkonferanse Oslo Forum.

Det er første gang de to møtes utenfor Colombia.

Historisk

– Dette er et historisk øyeblikk, sa utenriksminister Børge Brende (H) da han intervjuet de to om fredsprosessen foran et stort publikum på Litteraturhuset i Oslo torsdag. Der spurte han blant annet om hvordan partene greide å bygge opp tillit til hverandre etter så mange år med krig.

– Det har vært en lang prosess. Vi er ennå ikke ferdige, sier Holguín, som særlig trakk fram innsatsen til den norske fredsmekleren Dag Nylander.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I fire år forhandlet partene i den cubanske hovedstaden Havanna med Norge som en av tilretteleggerne, før en endelig avtale ble undertegnet i november i fjor.

– Nå er det ingen vei tilbake, sier Holguíns tidligere erkefiende Londoño – til stor applaus fra salen.

Bakgrunn: Klart for avvæpning av FARC i Colombia

Ble lurt

Foran et lydhørt publikum fortalte han at FARC gjentatte ganger ble lurt av ulike regjeringer, og at mistilliten derfor var stor.

– Vi fryktet at det hele igjen var en felle. En gang i framtiden vil vi kunne fortelle hele denne grusomme historien, sa han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

FARC har til nå levert inn to tredeler av sine våpen. Da FARC-lederen ankom Oslo tirsdag, ba han verdenssamfunnet om å påse at Colombias regjering oppfyller sin del av fredsavtalen.

– Iverksettelsen av avtalen har vært vanskeligere enn å undertegne den, medgir Holguín.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: FARC beskylder regjeringen for å bryte fredsavtalen

Farlig utfordring

For myndighetene står problemene i kø: De skal iverksette en komplisert jordreform og sørge for utvikling på landsbygda, der fattigdommen er stor og ulikhetene enorme. Landminer er et kjempeproblem, mens 1,5 millioner kvadratkilometer av matjorda brukes til dyrking av kokaplanter.

I tillegg utgjør narkokarteller og paramilitære grupper en stor og farlig utfordring.

– Narkotikatrafikken er et monster og svært vanskelig å bekjempe, sier Holguín.

Siden fredsavtalen ble undertegnet, har paramilitær aktivitet økt flere steder, og minst 36 sosiale aktivister er drept av slike grupper.

– Vi må få volden ut av politikken. Det må bli slutt på å drepe folk man er uenige med, konstaterer Londoño.

Aktuelt: Santos: – Det er stor mistillit mellom oss og FARC

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lærdommer

Lærdommene fra Colombia løftes nå fram som eksempel for andre fredsprosesser. Blant annet tok begge parter med seg ofre for konflikten til forhandlingene i Havanna.

– Det er trolig det mest innovative ved avtalen. Det menneskeliggjorde prosessen, sier Holguín.

I tillegg er det iverksatt et eget rettsoppgjør for å håndtere grusomhetene som ble begått under krigen. Men oppgjøret har fått kritikk for å gi amnesti til FARC-krigere.

Om ikke lenge skal det holdes presidentvalg i Colombia. Om president og fredsprisvinner Juan Manuel Santos får fornyet tillit, vil vise seg.

– Det er lett å komme med store valgløfter som kan bli brutt. Dette er et skjørt øyeblikk, sier Holguín.