Finland hever trusselnivået - har 350 personer under oppsikt

<p>– Sikkerhetspolitiet har fått kjennskap om terrorrelaterte planer og bevegelser i Finland som er av alvorligere karakter enn tidligere, advarer Skypo.</p>
– Sikkerhetspolitiet har fått kjennskap om terrorrelaterte planer og bevegelser i Finland som er av alvorligere karakter enn tidligere, advarer Skypo. Foto: Lehtikuva / Reuters

Finske myndigheter oppjusterer trusselnivået et hakk. Sikkerhetspolitiet har nå om lag 350 navn på sin liste over personer som kan utgjøre en terrorfare.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er de fire ulike trusselnivåene i Finland. Nivået er nå hevet fra lavt til forhøyet.
Dette er de fire ulike trusselnivåene i Finland. Nivået er nå hevet fra lavt til forhøyet.

– Den største terrortrusselen i Finland består av enkeltaktører og små grupperinger som finner sin motivasjon i radikal islamistisk propaganda, eller oppfordringer fra terrororganisasjoner, skriver det finske sikkerhetspolitiet, Skypo, på sine nettsider 14. juni.

Det økte trusselnivået begrunnes med faren for at hjemvendte fremmedkrigere, som har sloss for IS i Syria og Irak, skal slå til på finsk territorium.

Finsk etterretning skal ha fanget opp islamistisk propaganda som oppfordrer til angrep mot finske mål.

Les også: Rapport: – Sannsynlig at IS vil kunne bruke barn for å utføre terror i Europa

PST-rapport: Soloterrorister forteller venner og familie om terrorplanene

Grunn til å forvente angrep

Det finske sikkerhetspolitiet nevner ikke om det foreligger konkrete opplysninger om nært forestående terroraksjoner, men mener likevel det er grunn til å frykte slike angrep. Derfor heves trusselnivået opp ett nivå til «økt terrorfare».

I sin siste trusselvurdering skriver Skypo at finske fremmedkrigere skal ha oppnådd høye posisjoner innen IS-hierarkiet, og at disse personene har et omfattende nettverk av kontakter innen den brutale terrorgruppa.

Etter terrorangrepet mot Stockholm i april ble bygningen til det finske utenriksdepartementet lyssatt i det svenske flaggets farger som en symbolsk støtteerklæring. Foto: Markku Ulander / AP
Etter terrorangrepet mot Stockholm i april ble bygningen til det finske utenriksdepartementet lyssatt i det svenske flaggets farger som en symbolsk støtteerklæring. Foto: Markku Ulander / AP

– Sikkerhetspolitiet har fått kjennskap om terrorrelaterte planer og bevegelser i Finland som er av alvorligere karakter enn tidligere, advarer Skypo.

Les også: PST: Ekstreme islamister er fortsatt den største terrortrusselen mot Norge

– Mer alvorlig karakter

Antall personer som kan representere en trussel har økt kraftig det siste året, med om lag 80 prosent. Totalt har finsk etterretning anslagsvis 350 personer som de følger ekstra nøye. Flere av disse skal ha deltatt i kamphandlinger, uttrykt vilje til å delta i væpnet kamp eller mottatt opplæring i terrorhandlinger.

– Utover den kvantitative økningen er disse personenes tilknytning til terrorvirksomhet av mer direkte og alvorlig karakter, ifølge Skypo.

Les også: Sverige høyner ikke beredskapen

Säpo ble tipset om pågrepet 39-åring

Personvernpolicy