USAs nye superubåt kan operere 1/2 år uten menneskelig kontakt

Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs nye våpen til havs testes nå ut i farvannet utenfor kysten av California. Den ubemannede ubåten kan operere i opptil et halvt år uten menneskelig kontakt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I de siste månedene har ubåtprodusenten Boeing foretatt en rekke tester av «superubåten» Echo Voyager. Nå har den også fått prøve seg til havs.

Den 50 tonn tunge ubåten er 15 meter lang og er utrustet for å utføre en rekke ulike spesialoppdrag. Den kan dykke ned til 3.000 meters dyp og er ment å kunne operere på verdenshavene i seks måneder i strekk ved hjelp av ferdig programmerte oppdrag som anses for farlige eller uforutsigbare for bemannede ubåter.

– De evner som denne ubåten har; å kunne slippe last ut av bunnen, samt iverksette operasjoner fra toppen, den lange utholdenheten, dypdykk-kapasiteten. Alt dette var virkelig spennende å se. Det er imponerende på alle måter, sa assisterende forsvarsminister Bob Work da han besøkte Huntington Beach-fabrikken i California, ifølge defenseone.com.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: USAs marine seilte nær kunstig kinesisk øy

Ubemannet krigføring

Den amerikanske marinen har bestilt den nye ubåten som en del av sitt omfattende program for lavrisikostrategi i form av ubemannet krigføring.

Ved første øyekast ser Echo Voyager ut som en vanlig ubåt, men på innsiden finnes foruten avanserte elektroniske system, også enorme litium-jonbatterier.

Batteriene må lades cirka hver tredje dag, og gjøres ved hjelp av dieselgeneratorer. Ved hjelp av en brenselstank som rommer 4.000 liter kan ubåten operere i cirka 1.200 mil uten å oppsøke en havn, ifølge boeing.com.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ubåten er også utrustet med spesialutstyr i form av utskiftbare moduler som festes til ubåtens skrog. Disse er om lag ti meter lange og gjør det mulig å utplassere miner, skyte ut raketter eller samle inn data, skriver svd.se.

Les også: Kina har sjøsatt nytt hangarskip

Artikkelen fortsetter under annonsen

Må redde seg selv ved trøbbel

Echo Voyager kan også benyttes til søk etter savnede båter og fly, redningsoppdrag og overvåkning. Ubåten er også egnet til å utføre sivile oppdrag på olje- og gassinstallasjoner.

Sårbarheten til Echo Voyager er at dersom noe uforutsett skulle inntreffe, er ubåten overlatt til seg selv og sin egen intelligens.

– Den må selv forstå hva den skal gjøre dersom den havner i trøbbel og fatte egne avgjørelser som gjør den i stand til å fullføre sitt oppdrag, sier David Flowers, Boeings programsjef på XLUUV Development til Seapower magazine.

Les også: USA-fartøy i Sør-Kinahavet