Lieberman skryter av at det bygges mye i bosetningene

Israels forsvarsminister Avigdor Lieberman (t.h.) skryter av at det bygges mye i de ulovlige bosetningene på Vestbredden. Utenriksminister Børge Brende (t.h.) kaller dem et brudd på folkeretten. Foto: UD / NTB scanpix
Israels forsvarsminister Avigdor Lieberman (t.h.) skryter av at det bygges mye i de ulovlige bosetningene på Vestbredden. Utenriksminister Børge Brende (t.h.) kaller dem et brudd på folkeretten. Foto: UD / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Israel har i år satt i verk mer byggevirksomhet i de ulovlige bosetningene enn noe annet år siden 1992, opplyser forsvarsminister Avigdor Lieberman.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Lieberman er det hittil i år godkjent planer for bygging av 8.345 nye leiligheter i bosetningene på den okkuperte Vestbredden, og for 3.066 av disse er byggestart rett rundt hjørnet.

– Antallet i første halvår i 2017 er det høyeste siden 1992, sa Lieberman søndag.

Nærmere 800.000 israelere lever i dag i 400 strategisk plasserte bosetninger i Øst-Jerusalem, på Vestbredden og Golanhøydene, som ble okkupert i 1967.

Bosetningene er opprettet i strid med den fjerde Genèvekonvensjonen, der det i artikkel 49 heter «Okkupantmakten skal ikke deportere eller forflytte deler av sin egen sivilbefolkning til territoriene som okkuperes».

FNs sikkerhetsråd har i flere resolusjoner slått fast at bosetningene er ulovlige og har krevd full byggestans, senest 23. desember i fjor.

Bosetningene regnes i dag som det fremste hinderet for en fredsløsning mellom Israel og palestinerne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Bosetningspolitikken undergraver forsøkene på å finne fram til en varig fredsløsning mellom israelere og palestinerne, sa statssekretær Marit Berger Røsland (H) i Utenriksdepartementet til NTB i mars.

Aktuelt:

Stortinget vil ikke evaluere norsk Midtøsten-innsats: – Uforståelig

FN har aldri satt makt bak kravene overfor Israel