Russisk politi slår ned på protester i Moskva og St. Petersburg

Artikkelen fortsetter under annonsen

Opp mot 1.000 demonstranter, deriblant opposisjonsleder Aleksej Navalnyj, er pågrepet i forbindelse med protestaksjoner i Moskva og St. Petersburg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Navalnyj hadde oppfordret sine tilhengere til å bruke den russiske nasjonaldagen mandag til å demonstrere mot korrupsjon i over 200 byer over hele Russland.

Men 40 minutter før marsjen skulle starte i sentrum av Moskva, ble Navalnyj pågrepet utenfor sin bolig, ifølge hans kone. På Twitter la hun ut et bilde som viste ektemannen på vei inn i en politibil.

En talsmann for Navalnyj sier at strømmen straks etter ble kuttet på kontoret til Navalnyj i Moskva. Ifølge politiet er Navalnyj siktet for forhold som kan gi ham opptil 15 dager i fengsel.

USA fordømmer

Ifølge nettsiden OVD-Info ble over 600 personer pågrepet i Moskva og 300 i St. Petersburg.

Det hvite hus i Washington fordømmer politiets harde framferd mot demonstrantene. President Donald Trumps talsmann Sean Spicer oppfordrer russiske myndigheter til umiddelbart å løslatte alle dem som er pågrepet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det russiske folk fortjener en regjering som støtter åpne ideer, sa han på en pressekonferanse mandag.

Myndighetene i Moskva hadde på forhånd gitt demonstrasjonen grønt lys, på betingelse av at den skulle foregå i utkanten av byen. Navalnyj hadde imidlertid oppfordret folk til å møte opp i sentrum, i hovedgata Tverskaja, som leder fram til Kreml.

I rådhuset i Moskva ble endringen omtalt som en provokasjon. Samtidig advarte politiet demonstrantene om at de risikerte å bli angrepet av motdemonstranter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tusenvis deltok

Ifølge politiet i Moskva deltok over 5.000 mennesker i demonstrasjonen der, melder nyhetsbyrået Interfax.

Det var også en større demonstrasjon i byen Novosibirsk i Sibir, der rundt 3.000 personer skal ha deltatt, og mindre demonstrasjoner i Krasnojarsk, Kazan, Tomsk, Vladivostok og mange andre byer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Pågrepet i mars

Opposisjonsleder Navalnyj har tidligere i år sittet to uker i fengsel etter å ha blitt pågrepet under en demonstrasjon i Moskva i mars, som var den største markeringen i sitt slag på flere år.

Navalnyj har de siste årene vært en av Putins fremste kritikere, og han ønsker å stille som presidentkandidat i 2018. Trolig vil han ikke få godkjent sitt kandidatur ettersom har tidligere er dømt for korrupsjon i en sak som Navalnyj selv mener var politisk motivert.

Aktuelt:

Putin sier svensk NATO-medlemskap vil være en trussel mot Russland

Russland dobler levetiden på slitte atomkraftverk like ved norskegrensen

Aleksej Navalnyj:

* Russisk regimekritiker og blogger. (40). Jurist.

* Bor i Moskva, er gift og har to barn.

* Startet i 2007 en antikorrupsjonskampanje ved å kjøpe seg inn i statskontrollerte selskaper for å kunne stille kritiske spørsmål på generalforsamlingene.

* I 2008 ekskludert fra det liberale partiet Jabloko, der han hadde vært aktiv siden 2000, anklaget for å skade partiet med sine nasjonalistiske tendenser.

* Sentral i demonstrasjoner mot Russlands president Vladimir Putin i 2011 og 2012.

* Leder for det lille Partija Progressa – fremskrittspartiet – siden opprettelsen i 2013.

* Fikk 27 prosent av stemmene ved borgermestervalget i Moskva i september 2013.

* Har vært innblandet i en rekke rettssaker. Han hevder selv at disse har vært politisk motivert.

* Ble i 2013 idømt fem års betinget fengsel for underslag, men Russlands høyeste domstol underkjente i november 2015 dommen og sendte saken tilbake til en lavere rettsinstans.

* I desember 2014 fikk Navalnyj en ny betinget dom på tre og et halvt år for underslag, mens broren, Oleg, ble idømt tre og et halvt års ubetinget fengsel.

* Navalnyj ble 8. februar 2016 kjent skyldig da saken fra 2013 ble behandlet på nytt, noe som hindret ham i å stille til valg.

* Høyesterett opphevet dommen mot ham i november 2016 og ba om ny behandling.

* I desember 2016 kunngjorde Navalnyj sitt kandidatur til presidentvalget 2018, men han er avhengig av at dommen mot ham oppheves for at han skal bli valgbar.

* I februar 2017 dømte bydomstolen i Kirov ham på ny til betinget fengsel.

* Navalnyj anket til Høyesterett og Den europeiske menneskerettighetsdomstolen, som i februar 2016 hadde slått fast at den opprinnelige dommen fra 2014 var rettsstridig.